Читај ми!

Poezija koja spaja Srbe u dijaspori

U oranizaciji Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u subotu 29. oktobra na 65. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu, tačnije u konferencijskoj hali, održani su susreti pesnika i književnika iz dijaspore koji su, zajedničkom ljubavlju prema peru, poslali poruku optimizma i negovanja kolegijalnosti, uprkos fizičkoj udaljenosti.

Preko 40 renomiranih pisaca ispred svojih udruženja, promovisalo je autorske knjige i pesme na ovom, organizovanom skupu koji Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu tradicionalno organizacuje svih prethodnih godina.

Aktuelni književni događaj, po prvi put od preuzimanja funkcije vršilaca dužnosti direktora u pomenutoj Upravi, Arno Gujon je uz ogromno zadovoljstvo podržao ove susrete i javno zahvalio našim sunarodnicima iz rasejanja na dolasku i učešću, verujući da više nećemo biti sprečavani kao prethodnih par godina.

Ovogodišnja učesnica, književnica i članica Izvršnog odbora Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Božica Velousis, gostovala je predstavljajući države Grčku i Kipar, naglasivši da Sajam knjiga ne bi trebalo da bude najveći povod za ovakav skup, već da bi trebalo češće organizovati susrete, posebno s akcentom na Srbe iz dijaspore. Ona je dodala da su države Grčka i Kipar veliki prijatelji Srbije, isto tako i ogromna podrška srpskom narodu. Osim brojnih utisaka iz ovih država, Velousis je predstavila i nekoliko svojih pesama koje su propraćene gromoglasnim aplauzima.

Književnica je priredila nesvakidašnji gest, podelivši autorske knjige svim prisutnim učesnicima i brojnim gostima, ujedno poslavši više desetina knjiga Srbima u dijaspori, koji su stalni članovi reprezentativnih udruženja koji su se tog dana predstavili.

Ovaj pesnički skup, svojim doprinosom obeležili su: Savez Srba u Rumuniji, Srpski nacionalni Savjet Crne Gore, Srpski kulturni i medijski centar „Srpski venac", Srpske nedeljne novine iz Budimpešte, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Zagreb, Udruženje pisaca iz Frankfurta, Savez Srba Francuske i mnogi drugi...

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво