Читај ми!

Moderna likovna umetnost Srbije predstavljena u Vašingtonu

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković otvorila je izložbu "Nalaženje puta" u novoj zgradi Ambasade Srbije. Izložba će biti pokazana i široj američkoj publici. Sa Majom Gojković je u Vašingtonu razgovarao dopisnik RTS-a iz SAD, Aleksandar Žigić.

 Recite nam šta predstavlja ova izložba i kako je došlo do toga da se otvori u Vašingtonu?

"Ovo je zaista velika ideja i otvorena je pre svega zahvaljujući gospođi Eskobar koja je provela određeno vreme sa svojim suprugom, diplomatom, u Beogradu. Prosto se zaljubila u našu modernu umetnost. Ona nam je otvorila vrata, uz veliku podršku, naravno, Ministarstva kulture i informisanja. Posle desetina godina američka publika će imati priliku da vidi modernu likovnu umetnost Srbije ovde u Vašingtonu, naravno uz ovaj predivan prostor koji je večeras otvoren. To je nova zgrada Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu i slike će prvo biti izložene ovde, a nakon određenog vremena sledi otvaranje izložbe u Anakosta centru gde se nadamo da ćemo ovim dobrim radovima skrenuti pažnju šire američke publike. Mi planiramo da ovo bude samo početak predstavljanja moderne umetnosti u nama veoma važnoj zemlji, zemlji u kojoj je stvorena u stvari moderna umetnost, koja je imala zaista veliki uticaj na mnoge generacije u Srbiji, na naše odrastanje, obrazovanje. Tako je bilo u likovnoj umetnosti gde je čuveni pop art imao veliki uticaj na sve nas svakako, i po pitanju filma, po pitanju muzike. I drago mi je da smo već večeras skrenuli pažnju mnogih američkih očiju koji su oduševljeni što smo iskoristili priliku da putem kulturne diplomatije prikažemo Srbiju na jedan potpuno drugačiji, neočekivani način", kaže Maja Gojković za RTS.

 Možda je prvi put da je ovakva izložba na samo nekoliko blokova od Bele kuće, da je izložba likovnih umetnika iz Srbije u samom srcu glavnog grada Amerike?

"Tako je. Interesantno je što su izabrani uglavnom profesori, slikari sa likovnih akademija iz Beograda i Novog Sada, i oni će svakako u Anakosta centru imati i predavanje zainteresovanoj publici o modernim kretanjima umetnosti u Srbiji."

 Da li ste imali priliku da razgovarate sa nekim od umetnika pre dolaska i da im kažete da će platna biti izložena ovde?

"Svakako, naravno, oni su to znali, radili smo i putem privatne incijative, preko galerije iz Beograda. Ovde je jedan od umetnika zajedno sa nama, gospodin Šćepanović. Ovde smo imali priliku da razgovaramo nas dvoje i sa gospođom Eskobar, da se eto ostvario naš zajednički veliki san, da imamo priliku da stvarno, posle neopravdano dugog vremena, prikažemo našu umetnost ovde u Americi."

 Da li je ovo potencijal i možda samo početak za seriju ovakvih projekata?

"Imamo razgovore i poziv da učestvujemo na velikom Art marketu u Majamiju za nekoliko nedelja. Videćemo da li ćemo moći to da ostvarimo ove godine ili ćemo morati da odložimo. Ova publika, američka publika je zainteresovana za nešto novo, a svakako moderna umetnost Srbije je za njih jedna velika nepoznanica sa kojom treba da se tek sada upoznaju. A to je velika mogućnost za naše umetnike, da dobijemo novu publiku, i da učestvujemo na jednom potpuno novom tržištu za sve nas. Vi znate da mi dobro sarađujemo na projektu koji je važan za jačanje odnosa sa Amerikom i na polju kulture i kulture sećanja. To je svakako zajednički rad na projektu Halijard misije koji svake godine obeležavamo u Pranjanima. To je čuvena misija spašavanja američkih pilota od strane srpskih seljaka i pripadnika kraljevske vojske u otadžbini, generala Draže Mihailovića. To je ceremonija koju svake godine, svakog septembra obeležavamo. Sad imamo neke nove projekte sa Fondacijom Halijard. Trudimo se da obeležimo svaku kuću koja je učestvovala u prikrivanju i spašavanju života američkih i savezničkih pilota. To je u Drugom svetskom ratu, u okupiranoj Srbiji, bilo izuzetno opasno. Igrani film gospodina Radoša Bajića, našeg čuvenog režisera, "Halijard misija, 500 zaboravljenih", uskoro će imati premijeru. Mi se nadamo da će posle Srbije, premijera biti i u Americi."

 Šta biste poručili Srbima u Americi, recimo kako mogu da se povežu sa Ministarstvom i da rade na promovisanju kulture i sarađuju sa vama?

"Mogu da budu veoma ponosni na ono što Srbija radi. Ove godine se obeležava 140 godina razmene diplomata između Srbije i Amerike, i nama srpska zajednica može mnogo da pomogne da narednih 140 godina bude još jači savez i bolje razumevanje između naše dve države. Naravno da je Ministarstvo kulture potpuno otvoreno za sve predloge i inicijative Srba koji žive u Americi jer najbolji most prijateljstva između naše dve države je upravo velika, značajna srpska zajednica na ovim prostorima", kaže Gojković za RTS.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара