Читај ми!

U Podgorici promovisana studija "Sabrani starostavni srpski spisi"

Trinaestog oktobra, u organizaciji Srpske kuće u Podgorici, Udruženja novinara Crne Gore iz Podgorice i Međunarodnog udruženjenja književnika "Gorski vidici", u Srpskoj kući u Podgorici, pred mnogobrojnim poseticima promovisana je naučna studija Petra Milatovića Ostroškog "Sabrani starostavni srpski spisi".

O knjizi su govorili protojerej Predrag Šćepanović, Emil Labudović, direktor Srpske kuće, Ivan Milošević, sekretar Udruženja novinara Crne Gore, Ognjen Vojvodić, filolog i recenzent ove studije.

Među mnogobrojnim gostima nalazio se i Pjotr Svirin, zamenik ambasadora Ruske federacije u Crnoj Gori koji se autoru Petru Milatoviću Ostroškom zahvalio na poklonu ruskoj ambasadi i ruskom predsedniku Putinu u ime ambasade Rusije i ruskog predsednika.

U svom izlaganju autor Petar Milatović Ostroški, između ostalog, je naglasio:

"U prvom poglavlju ove studije objavljujem prikaze 46 najstarijih i najpoznatijih srpskih jevanđelja, psaltira, apostola, mineja, zbornika, hrisovulja...

U drugom poglavlju objavljujem prikaze 60 autora sa potpunom biografijom, fotografijama, ilustracijama, odlomcima iz njihovih najpoznatijih djela.

U trećem dijelu objavljujem detalje centara srpske duhovnosti i pismenosti i to tačno 113 u: Srbiji, južnoj Srbiji zvanoj Maćedonija, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Ti centri srpske duhovnosti i pismenosti bili su vrhunski univerziteti u Srednjem vijeku. Dakle Srbi su u Srednjem vijeku imali 113 Univerziteta a cijelaa Evropa u to vrijeme nije imala ni svega deseti dio onoga što su Srbi u to vrijeme imali. Sve je ovo do sada bilo prećutano."

Na kraju ove studije istakao je da se nada da će se u skoroj budućnosti neko odvažiti da sve ove centre srpske duhovnosti i pismenosti objediniti u obimnoj monografiji u slici i reči i da je za pripremu ove studije koristio ogromnu literaturu, tačnije 477 djela.

Posle Milatovićevog gvora usledio je razgovor sa mnogobrojnom publikom koju je interesovalo kako je Milatoviću uspelo da u bečkim arhivama i na Univerzitetu dođe do 160 originalnih srednjovekovnih srpskih rukopisa koje je uzalud naša država tražila od Beča devet puta od 1945. godine, a što je autor objavio 2019. godine u znamenitoj studiji „Srpsko blago u Beču". 

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се