Читај ми!

Izložba "Moja Srbija" slikara Zorana Anđelkovića nakon Čikaga otvorena u Beogradu

Izložba naivnog slikara Zorana Anđelkovića iz sela Mrzenica kod Kruševca, otvorena je u Beogradu, u subotu, 8. oktobra u umetničkoj galeriji AXIOS (ul. Knez Mihailova 6/3).

Izložba će trajati dve nedelje, posvećena je Srbiji i nosi naziv "Moja Srbija", a posetioci mogu da vide osamnaest izloženih slika.

U maju ove godine izložba je bila i u Čikagu, u kući SNO (Srpske narodne odbrane), u organizaciji Slavice Petrović i časopisa "Ogledalo".

Zoran Anđelković je 6. oktobra 2022. dobio nagradu za plakat "Sedam hiljada duša " od producentske filmske kuće iz Indije. Film je delo reditelja Sanjina Mirića, a Zoranu je pripala druga nagrada za plakat.

"Slikao sam Čiča Dražu, Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Novaka Đokovića i mnoge druge znamenite Srbe", kaže Zoran Anđelković. 

On aktivno slika od svoje 25 godine, a prvu samostalnu izložbu je imao u rodnom selu Mrzenica, potom u Kulturnom centru Kruševac, Narodnom muzeju Kruševac, u Kulturnom centru Vlasotinci, u Volgogradu (Rusija 2019.) i u Torontu (Kanada 1993.). Učestvovao je na brojnim umetničkim kolonijama kako u inostranstvu tako i u Srbiji, kao i na međunarodnim festivalima u Češkoj, Francuskoj, Poljskoj i Bugarskoj.

Anđelković kaže da je svoj talenat, dar od Boga, sam otkrio kroz druženje sa meštanima iz svog sela, slušajući njihove priče o vodenicama, Moravi, prelepim crkvama, ratovima, dobru i zlu... i da zahvaljujući tim pričama ima inspiraciju da neprestano stvara. A blagodareći internetu mnogi ljudi su čuli za njega i videli njegov rad, ali i došli u njegov atelje i u Srbiju.

Danas se njegove slike nalaze u Rusiji, Americi, Francuskoj, Bugarskoj, Kanadi...

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво