Читај ми!

Nastavničko veće Srpske dopunske škole u Švajcarskoj

U nedelju, 25. septembra, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Bernu održana je prva sednica Nastavničkog veća Srpske dopunske škole u Švajcarskoj za školsku 2022/2023. godinu. Uz tri nove koleginice, nastavnički tim u Švajcarskoj broji 19 članova, a nastavom rukovodi koordinatorka Biljana Bukinac.

Na početku sastanka prisutne je pozdravio Ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj gospodin Goran Bradić, zahvalio nastavnicima na dosadašnjem angažovanju, poželeo dobrodošlicu novim nastavnicama i uspešan početak školske godine celom timu. Koordinatorka nastave na srpskom jeziku gospođa Biljana Bukinac zahvalila je gospodinu Bradiću na izuzetno dobroj saradnji i velikoj podršci koju Ambasada pruža u organizaciji rada srpske škole.

Na sednici su razmotrene važne teme i pitanja u vezi sa novim Pravilnikom o izvođenju vaspitno obrazovnog rada u inostranstvu, organizacijom rada, vođenjem pedagoške evidencije, uvođenjem novih koleginica u posao, stručnim usavršavanjem nastavnika i saradnjom sa švajcarskim obrazovnim institucijama i prosvetnim vlastima.

Analizirane su i pozitivno ocenjene i aktivnosti realizovane tokom leta u organizaciji MPNTR: seminar "Savremeni izazovi nastave srpskog kao zavičajnog jezika" i manifestacija „ Leto u zavičaju" koja je održana tokom leta u Tršiću, za učenike koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku u dijasporu. Nastavnici su istakli važnost podrške koju pruža Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvioja Republike Srbije i nastojanje da se unapredi kvalitet nastave i ojača veza dece koja odrastaju u dijaspori sa Srbijom kroz ovakve manifestacije.

Nastava na srpskom jeziku u ovoj školskoj godini izvodi se u 182 grupe mesta širom Švajcarske, a do sada je upisano preko 1300 učenika. Sa radom je započela i nova grupa u Altštetenu (kanton Sen Galen), a nakon dvogodišnje pauze učenici u Ženevi opet pohađaju nastavu u učionici. Takođe se u mnogim grupama beleži povećanje broja upisanih učenika. I ove školske godine nastavnici angažovani u Švajcarskoj, nastaviće misiju negovanja srpskog jezika, kulture i tradicije i svojim učenicima približiće deo Srbije.

Podaci o mestima i terminima nastave, kao i kontakt podaci nastavnika koji izvode nastavu, dostupni su roditeljima na sajtu Ambasade Republike Srbije.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво