Читај ми!

Na Dan srpske zastave Ambasada Srbije u Bernu ugostila predstavnike švajcarske televizije za strance

Na dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Ambasadi Republike Srbije u Bernu, održan je značajan sastanak rukovodećeg tima Dijaspora Televizije u Švajcarskoj sa predstavnicima Ambasade.

Dijaspora TV Švajcarska je mlada televizijska stanica koja se u Švajcarskoj emituje na dvadeset različitih jezika. Zahvaljujući internet platformi Dijaspora Televizije, a odnedavno i emitovanju na kablovskoj mreži Švajcarske, različiti narodi u ovoj alpskoj zemlji imaju priliku da slušaju vesti, bitne informacije i muziku na svom maternjem jeziku. U ovoj velikoj porodici stranih jezika i srpski jezik je gotovo od samog početka imao svoje zapaženo mesto.

Ambasada Srbije u Bernu prepoznala je potencijal ovog značajnog projekta i postigla bitne dogovore oko medijskog praćenja velikih događaja u okviru ambasade, ali i cele srpske zajednice u Švajcarskoj. Ambasador Srbije u Švajcarskoj, Goran Bradić i direktor Dijaspora Televizije u Švajcarskoj, Mark Bamidele Emanuel usaglasili su se koliko je važno da se srpski jezik čuje u Švajcarskoj, ali i koliko je važno pomoći Srbima koji tek dođu u Švajcarsku i nemaju dovoljno znanja o tome kako švajcarski sistem i društvo funkcionišu.

Emitovanje emisija na srpskom jeziku o temama koje su od velike važnosti za srpsku zajednicu u Švajcarskoj, veliki je korak za naše državljane. Ambasador Bradić zajedno sa diektorom Dijaspora Televizije, Markom Bamidelom Emanuelom, i projekt menadžerkom Kamelijom Kapraru, došao je do zaključka da bi bilo poželjno započeti projekat emitovanja vesti na srpskom jeziku. To je veliki napredak, jer će srpska zajednica u Švajcarskoj osnažiti svoju poziciju i moći da se prezentuje na maternjem jeziku.

Ambasador Goran Bradić se u razgovoru sa predstavnicima Dijaspora Televizije osvrnuo na značaj datuma 15. septembra. Naveo je da je taj dan izabran za Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer je tog datuma probijen i Solunski front. Ovaj praznik, koji ima veliki značaj kako u Srbiji tako i među Srbima u svim delovima sveta, prvi put je svečano obeležen prošle godine na Savskom trgu u Beogradu. Ovim povodom zidove velelepne zgrade Ambasade Srbije u Bernu krasile su tri srpske zastave velikog formata. Predstavnici Dijaspora Televizije su rado prihvatili poziv ambasadora Gorana Bradića da se zajedno fotografišu ispred zastave i time ukazali poštovanje državi Srbiji, njenim nacionalnim obeležjima i ovom prazniku.

„Ovo je veoma značajan dan za nas. Zajedno sa menadžerkom projekta Kamelijom Kapraru, kao i novinarkom koja je zadužena za program na srpskom jeziku, Draganom Mandić, došao sam u Ambasadu Republike Srbije u Bernu da vidimo koji vidovi saradnje sa srpskom zajednicom u Švajcarskoj su mogući. Ambasador Goran Bradić i konzul Predrag Mandić su nas lepo primili i razgovor je bio veoma produktivan. Razmenili smo interesantne ideje, zapažanja i iskustva. Praćenje događaja koje organizuje Ambasada Srbije u Bernu, kao i velikih događaja u okviru srpskih klubova u Švajcarskoj, postaće jedan od vidova buduće saradnje. Usled odlične saradnje sa srpskim timom na Dijaspora Televiziji i zalaganja Ambasade odlučili smo da počnemo da emitujemo vesti na srpskom jeziku, što predstavlja veliki pomak u odnosu na raniji period. Koristim priliku da svim Srbima čestitam Dan zastave i poželim sve najbolje", istakao je direktor Dijaspora Televizije u Švajcarskoj, gospodin Mark Bamidele Emanuel.

Osnaživanje veza između Dijaspora Televizije i predstavnika Ambasade Srbije u Bernu je od velikog značaja za dalji napredak i razvoj programa na srpskom jeziku tako da predstavlja veliku podršku srpskoj zajednici u Švajcarskoj.

недеља, 02. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије