Читај ми!

FK Republika Srpska pobednik Srbijade 2022

Fudbalski klub Republika Srpska iz Čikaga slavi pobedu na ovogodišnjoj Srbijadi, fudbalskom turniru na kojem učestvuju timovi iz više mesta u Američkim Sjedinjenim Državama. Događaj je održan u Akronu, u Ohaju, a domaćin je bio tim Gavrilo Princip.

Republika Srpska pobedila je ekipu Ujedinjenih Srba iz Milvokija rezultatom 4 prema 1 na finalnoj utakmici. Ovo je bila pobeda u open kategoriji koja se smatra najvažnijom.

Bilo je i drugih pehara, pa su tako slavili i drugi timovi, i to raznih uzrasta, što je dokaz da je fudbal popularan u srpskoj zajednici u Americi od najmlađih uzrasta pa do onih koji ga igraju već duže vreme.

Pobednici u katetoriji do deset godina su tim FK Gavrilo Princip iz mesta domaćina, Akrona, i do 12 godina isti tim. U kategoriji do 14 godina pobedili su predstavnici tima SSK Karađorđe iz obližnjeg Klivlenda.

I u kategoriji preko 30 godina pobedio je Karađorđe iz Klivlenda, koji se inače tokom istorijata Srbijade ovih godina pokazao kao jedan od uspešnijih timova. Pehar za igrače preko 40 godina dobili su Ujedinjeni Srbi iz Čikaga, a u kategoriji preko 50 godina još jednom je slavio SSK Karađorđe iz Klivlenda u Ohaju.

Sve je počelo svečano već u ranim časovima u subotu ujutru, 3. septembra na imanju crkve Sveti Arhanđel Mihailo u Akronu, uz molitvu i pozdrav vladike istočnoameričkog Irineja, i drugog sveštenstva.

Utakmice su igrane tokom celog dana u subotu, a onda se u večernjim časovima sve nastavljalo uz kolo i druženje do kasno u noć.

U nedelju je padala kiša tokom velikog dela dana, ali su i organizatori iz FK Gavrilo Princip i predstavnici timova rešili da ih to neće ometati, tako da su utakmice igrane po planiranom rasporedu.

Domaćin Srbijade sledeće godine biće FK Morava iz Čikaga, odnosno naselja Lejk Vila, gde se nalazi i Srpska bratska pomoć koja ima nekoliko fudbalskih terena na svom imanju. Često je domaćin turnira pobednik Srbijade, a ovog puta je već ranije bilo planirano da će Morava biti domaćini jubilarne, tridesete Srbijade, 2023. godine.

Na turniru u Akronu, igrači Morave bili su finalisti u kategoriji od preko 50 godina.

Inače, i tokom godine se održava nekoliko Srbijada, koje su nešto manje, ali ipak vrlo značajne i takođe okupe solidan broj timova iz njihovog regiona.

Tako se, recimo, u februaru održava mini Srbijada u Milvokiju, a krajem maja, tokom prazničnog vikenda povodom Memorijal Deja, održavaju se obično turniri u Las Vegasu i Klivlendu.

FK Morava je održala Srbijadu 2011. godine na terenima Srpske bratske pomoći u Čikagu kada je učestvovalo preko 50 timova. Tim je osnovan 1993. godine.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво