Читај ми!

Još jedna šetnja sećanja na Dianu Budisavljević u Inzbruku

U nedelju, 28. avgusta, na praznik Velike Gospojine, u Inzbruku je održana druga šetnja sećanja na Dianu Budisavljević (rođ. Obekser) i njene pomagače. Šetnju sećanja na Dianu Budisavljević je 2021. godine pokrenula Srpska pravoslavna omladina Inzbruk (SPOJI) uz podršku i učešće Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk i srpske zajednice u Tirolu.

Polazna tačka šetnje bila je Srpska pravoslavna crkva posvećena rođenju Svetog Jovana Krstitelja, ispred koje se okupila grupa od oko 70 ljudi, što je mnogo više učesnika u odnosu na prošlu godinu.

Protojerej Aleksander Stolić, paroh Srpske pravoslavne parohije inzbruške, objasnio je svima da se šetnja sećanja održava u avgustu, pošto je 20. avgust (1978.) dan upokojenja Diane Budisavljević.

Zatim se krenulo prema Zapadnom gradskom groblju gde je Diana sahranjena na porodičnom grobu porodice Obekser. Tamo su Oliver Ranisavljević, zamenik predsednika SPOJI i predsednik Zajednice Srba Tirol, i mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI, upalili sveću i položili cveće u znak zahvalnosti i večnog pomena Diani Budisavljević i njenim pomagačima u ime svih učesnika šetnje.

Mr Vladimir Vlajić, inače prvi pripadnik Austrijske službe sećanja u Srbiji, ispričao je zatim najvažnije činjenice iz Dianine biografije i podsetio na zalaganje SPOJI-a, koji je od 2010. sproveo brojne inicijative i aktivnosti kako bi se očuvalo sećanje na Dianu i njene pomagače.

"Šetnju sećanja na Dianu Budisavljević i njene pomagače smo pokrenuli, kako bismo svake godine u avgustu izrazili večnu zahvalnost njoj i njenim podržavaocima, kao i da ostavimo još jedan trag aktivne i žive kulture sećanja u našem gradu Inzbruku i našoj pokrajini Tirol.

Tako želimo da pokažemo koliko nam je važno živo sećanje na Dianu i njene pomagače, koliko je volimo i cenimo, jer je ona zajedno sa svojim podržavaocima tokom Drugog svetskog rata spasila između 7.500 i 12.000 srpske dece od genocida i dvoje hrvatske dece antifašista od političkog revanšizma u logorima smrti fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao i da održimo sećanje na sve žrtve Drugog svetskog rata, jer je Diana uspela da spasi na hiljade pre svega srpske dece iz tih logora, ali je nad daleko više hiljada srpske, jevrejske i romske dece izvršen genocid i stradalo bezbroj dece antifašista različitih nacionalnosti u tim logorima, samo zato što su bili drugog porekla ili zato što su se njihovi roditelji suprotstavili ludilu nacista, ustaša i drugih fašističkih grupacija", rekao je, između ostalog, mr Vlajić.

 

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво