Читај ми!

Srbijada - vikend rezervisan za fudbal

Svake godine, Srbijada je jedan od najvećih događaja u srpskoj zajednici u Severnoj Americi. Fudbalski klubovi dolaze iz cele Amerike i Kanade, sa igračima često i članovi porodica, pa se, uz tamošnju publiku, okupi veliki broj naših sunarodnika.

Najčešče je domaćin klub koji je pobedio prethodne godine. Svaki put turnir se odigrava u vreme Labor Day vikenda u Americi, pošto je to trodnevni vikend, jer se ponedeljkom tada ne radi, pa je lakše i učesnicima i gostima da dođu.

Ove godine domaćin je Fudbalski klub Gavrilo Princip, osnovan 1998. godine, iz grada Akrona, u Ohaju. Turnir se održava na imanju crkve Sveti Arhanđel Mihailo u Akronu, ali se utakmice igraju i na terenima gradskih parkova koji se odlično održavaju.

Sve počinje dolaženjem gostiju i druženjem u petak uveče, 2. septembra. U subotu i nedelju, 3. i 4. septembra se igraju utakmice celog dana, a sve se završava dodelom pehara pobednicima, što je uvek posebno svečan događaj.

Cela atmosfera je upotpunjena srpskom hranom i muzikom tako da se mnogi potrude da dođe i iz daleka, da ne propuste ovaj događaj.

Da bi sve bilo što lepše za goste, organizatori su poslali gostima i informaciju o tome koji su najbolji obližnji hoteli gde mogu da odsednu i koje aerodrome da koriste. Najbliži veliki aerodrom je u Klivlendu, mestu sa jednom od najstarijih srpskih zajednica u Americi.

Želja organizatora je da pokažu i da je crkva vrlo značajan deo njihovog života, pa je tako i sve vezano za turnir urađeno u saradnji sa crkvom Sveti Arhanđel Mihailo. Kažu da Srbi u Akronu nisu mnogo veliki kao grupa, ali da su odlično organizovani i da je reč o jednoj lepoj porodičnoj zajednici. Sve koji mogu da dođu pozivaju da posete Srbijadu od 2. do 4. septmebra, uz dobar fudbal, hranu i druženje.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво