Читај ми!

Festival "Srpski dani" u Milvokiju

Srpska zajednica u Milvokiju sa radošću očekuje svoj novi festival, Srpski dani, koji se održava od 26. do 28. avgusta na imanju Crkve Sveti Sava, na adresi 3201 Južna 51. Ulica.

Trodnevni festival je prilika da se okupe Srbi iz Milvokija i cele okoline, ali i američke komšije.

Sve počinje već u petak 26. avgusta u pet uveče po lokalnom vremenu. Nastavlja se u subotu i nedelju u podne i trajaće do 23 odnosno 22 časa uveče.

Biće organizovane posete crkvi koja je izuzetno lepa, sa mozaikom koji oduševljava posetioce.

Predviđen je i nastup folklornog ansambla Šumadija u subotu i nedelju. Šumadija se generalno smatra jednim od najboljih folklornih ansambala u srpskoj zajednici u Americi i nju sa velikom predanošću već godinama vodi Majkl Malić. Ansambl se maksimalno trudi da pruži kvalitet, što nije uvek lako jer većina članova su đaci ili studenti koji su već veoma zauzeti.

Naravno, biće puno muzike uživo, pa nastupaju i popularni lokalni muzičari, a tokom svih dana biće pripremani i ćevapi na roštilju, pečenje i razni drugi specijaliteti.

Ovo je vrlo organizovana zajednica pa su članovi parohije tako ove godine prikupili nekoliko stotina hiljada dolara u donacijama kako bi otplatili razne crkvene dugove.
Sada je, na vreme za festival, upravo potpuno renovirano i žensko kupatilo kod crkvene sale, zahvaljujući volonterima.

Starešina Hrama Svetog Save u Milvokiju je otac Radomir Ćutilo. Predsednik crkvenoškolske opštine je Miroslav Majk Jović, uspešan poslovni čovek koji sa ljubavlju, zajedno sa svojom familijom, posvećuje puno vremena i energije da bi ova zajednica bila što uspešnija.

O uspehu crkve govori i fudbalski klub Ujedinjeni Srbi koji ima puno članova.

Crkva Svetog Save u Milvokiju ima i redovnu, zvaničnu srpsko američku školu.

Tu je i nekoliko društvenih sala. Pored manje, nove sale tu je i velika fiskulturna sala gde se održavaju i razni kulturni programi. Pored parkinga je drugi objekat sa dve luksuzne sale, od kojih je jedna poznata po tome što ju je posetilo nekoliko američkih predsednika, uključujući Ronalda Regana i druge.

Festivali, kao što je ovaj, imaju višestruku namenu. Pored toga što su mogućnost da se crkva i srpska zajednica predstavi svima u Milvokiju, Viskonsinu i okolini, događaji su značajni i jer se skupljaju sredstva za rad, što pomaže održavanju raznih programa koji postoje u okviru crkvenoškolske opštine.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара