Читај ми!

Roman "Golman" u trci za Knjigu godine u Nemačkoj

Roman "Der Tormann" (Golman), Milana Radina, nominovan je od strane Deutscher Akademie für Fußball-Kultur (Nemačke akademije za fudbal) za "Knjigu godine 2022".

Roman "Der Tormann" je istorijski roman o velikoj generaciji Steaue, vojnog kluba Socijalističke Republike Rumunije, prvog i jedinog tima Varšavskog pakta koji je uspeo da usred Španije osvoji pehar Evropskog šampiona, saznajemo od autora romana.

Ovo je priča o velikom Miletu Belodediću i legendarnom golmanu Helmutu Dukadamu, koji je Barseloni odbranio sva četiri penala.

Knjiga Der Tormann se u januaru našla na amazonovoj listi u top 100 prodatih knjiga, i to u čak tri kategorije, kao društveni, politički i sportski roman.

"Ovo je veliki uspeh za jednog autora, čiji maternji jezik nije nemački nego srpski, i koji živi i radi u Rumuniji, a nominovan je od strane Nemačke akademije za fudbal za Knjigu godine u Nemačkoj, gde nikada nije živeo", kaže za RTS Milan Radin.

 Biografija:

Milan Radin je rođen 1973. godine u Temišvaru. Iz Rumunije je pobegao 1989. godine u Austriju. Najpre je boravio u zatvoru u Gracu, zatim u izbegličkom logoru u Trajskirhenu, a kasnije u Unteroru/Hartbergu, i naposletku u Admontu.

Napisao je i biografski roman "Bili smo niko i ništa", o sumornoj stvarnosti u Rumuniji i  životu u Austriji.

Milan Radin je u Austriji postao uspešan čovek. Maturirao je u Štajnahu, 1994. godine. U Gracu je 1999. završio školovanje za kvalifikovanog trgovca. Godine 2001. magistrirao je filozofiju na Univerzitetu Karl-Francens, u Gracu. Godine 2008. je u Šefildu (Velika Britanija) stekao i zvanje mastera u upravljanju poslovanjem. Sledili su studijski boravci u Strazburu (Francuska), Plovdivu (Bugarska), Ćešinu/Katovicama (Poljska). Pored nemačkog i rumunskog, tečno govori srpsko-hrvatski, francuski, engleski, ruski i bugarski.

 

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво