Читај ми!

Pionirski poduhvat jednog Kanađanina i dvojice Srba - solarni autoputevi

U Torontu je počela da radi kompanija Solar Highway International koja se bavi realizacijom projekta pokrivanja autoputeva solarnim panelima.

Solarna energija je čista, ali kvari pejzaž, kako kažu stručnjaci, a solarni paneli ponekad zauzimaju koristan prostor obradivog zemljišta. Solarnim panelima su potrebni veliki, otvoreni prostori, bez drveća ili brda oko njih, odnosno bilo čega što bi moglo stvoriti senku.

Idejni tvorac projekta i predsednik kompanije Solar Highway International Džoe Đuzpe Ijardi koji pored finansijskih aspekata ističe pre svega dekarbonizaciju koju solarni autoput donosi:

"Koristimo solarne panele poslednjih 15 do 20 godina širom gradova i manjih mesta svuda u svetu gde se zauzima obradiva zemlja koja bi mogla biti upotrebljena za proizvodnju hrane ili druge korisne namene. Korišćenje postojećeg zemljišta na autoputevima je najbolji način za proizvodnju električne energije i za dekarbonizaciju okoline."

Partneri i suvlasnici kompanije Solar Highway International su i naši ljudi Zoran Marković i Dejan Spasojević iz Toronta.

Partner Dejan Spasojević, bisnismen iz Toronta ukazuje na značaj energetske nezavisnosti koju bi Srbija mogla da ima realizacijom ovog projekta i kaže:

"Srbija bi postala energetski nezavisna i ne bi morala da uvozi skupu energiju. Ovakvi projekti osim energetske nezavisnosti vode ka dekarbonizaciji okoline jer solarni autoput proizvodi čistiju energiju. Na taj način mi u nasleđe ostavljamo čistu energiju i ekonomiju koje ne zagađuje i ne uništava prirodu."

Projekat je primljen sa velikim interesovanjem i trenutno je u različitim fazama pregovora i razmatranja u brojnim državama: Kanadi, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Severnoj Makedoniji, Italiji, Kipru, Turskoj, Poljskoj, Kuvajtu, Kongu, SAD (Teksasu).

Na primedbu da Solar paneli zagrevaju okolinu, odgovor je da ne zagrevaju više nego što to čini asfaltna podloga auto puta. Osim toga, Solar paneli, asfaltnoj podlozi će znatno produžiti vek jer je zaštićena panelima.

Ambasador Srbije u Otavi gospodin Dejan Ralević kaže da ovakvi pionirski projekti mogu pomoći Srbiji da ima mnogo veću razmenu od današnjih 100 miliona dolara godišnje, što je izuzetno malo, s obzirom da je Kanada jedna od najrazvijenijih zemalja sveta. Tolika razmena se obavi za samo sat ili dva preko mosta između Detroita i Vindzora.

"Solar Highway International je privatna kompanija koja je obezbedila gotovo sve investircije za ove projekte u svetu. Kompanija bi zapošljavala lokalnu radnu snagu. Sva ulaganja dolaze od stranih investitora u kanadsku kompaniju. Potrebno je samo obezbediti povezivanje sa lokalnom elektroprivredom", naglašava Spasojević.

Kanadska kompanija Solar Highway International je već našla investitore koji su spremni da ulažu u ove projekte u Srbiji i Republici Srpskoj i drugim zemljama u regionu. Kako kažu, investicije nisu problem. Inače, predračun kaže da je cena jednog kilometra solarnog autoputa oko 40 miliona dolara računato za 10 km autoputa, dok bi cena pala skoro dvostruko ukoliko bi se pokrilo više od 100 km.

Slični projekti već postoje u svetu. U Tajvanu i Južnoj Koreji, gde su prekrili biciklističke i motociklističke staze koje idu paralelno sa autoputem. Ovaj model je viđen i u Evropi, ali u manjem obimu. Solarni tunel u Antverpenu (Belgija) dugačak je tri kilometra i u potpunosti je prekriven solarnim panelima za napajanje vozova koji voze unutar njega.

Kada je Zoran Marković 1991. godine u ondašnjoj Jugoslaviji otvorio prvi privatni telekomunikacijski sistem, odnosno prvi pejdžer sistem Belpadžet (BelPagette) u sistemu za registraciju firmi nije postojao naziv za tu vrstu delatnosti i usluga. Tako i danas Marković je deo tima koji donosi pionirski projekat solarnih autoputeva.

"Uvode se nove tehnologije, pokrivaju autoputevi sa solarnim panelima i vetro generatorima koji će da proizvode električnu energiju. Pored toga, smanjuje se emisija ugljen-dioksida, a solarni pokrivač štiti auto-puteve od nepogoda i produžava vek auto puta. To je održiv projekat koji omogućava značajno smanjenje ugljen dioksida i takođe taj pokrivač će da štiti auto-put od nepogoda i produžava vek autoputa.

Niko nije ni sanjao pre tri decenije, šta će doneti kanadska investicija u prvi pejdžer sistem na Balkanu. Danas smo pred novom nepoznanicom i novim izazovom - Solarnim autoputevima", kaže za kraj razgovora Zoran Marković.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи