Читај ми!

Temišvar: "Dani preobraženja Srba u Rumuniji" svečano otvorena u Generalnom konzulatu

U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru svečano je otvorena 29. po redu međunarodna književno-duhovna manifestacija "Dani preobraženja Srba u Rumuniji", čiji je cilj negovanje srpskog jezika i očuvanje savremenog srpskog književnog izraza u rasejanju.

Prisutnima su se obratili počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, koji je ujedno i glavni organizator manifestacije, laureat "Velike bazjaške povelje" pesnik Nikola Vujčić i konzul Marija Šošić.

Pored pisaca iz Srbije i Rumunije, na ovogodišnjoj manifestaciji kao specijalni gosti učestvuju pisci iz Republike Srpske, Hrvatske, Nemačke, Francuske i Češke, kao i predstavnici Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve, Saveza Srba u Rumuniji i ugledni Srbi iz Rumunije.

Tokom trodnevne manifestacije, koja je po sadržaju i značaju jedinstvena u dijaspori i regionu, predviđene su književne večeri, okrugli stolovi i nekoliko kulturnih priredbi. Programom je ove godine obuhvaćeno nekoliko mesta u županijama Timiš i Karaš Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji u kojima živi srpsko stanovništvo: Temišvar, Belobreška, Stara Moldava, Bazjaš, Zlatica, Kusići i Sokolovac.

Centralno mesto manifestacije je manastir Bazjaš - jedan od izvora srpske duhovnosti koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava - gde je predviđeno uručenje "Velike bazjaške povelje" ovogodišnjem dobitniku pesniku Nikoli Vujčiću.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво