Читај ми!

U Sidneju održan 34. Srpski folklorni festival

Sedamnaest folklornih društava izvelo je 48 koreografija na 34. Srpskom folklornom festivalu u glavnom gradu Australije.

U Sidneju u Australiji minulog vikenda održan je dvodnevni 34. po redu Srpski folklorni festival u Srpskom centru Bonirig u Sidneju. Nakon duge pauze (od tri godine) manifestacija je okupila veliki broj posetilaca iz mnogih mesta u Australiji.

U dva dana bilo je mnogo manifestacija, a posebnu pažnju izazvao je koncert igrača 17 kulturno-umetničkih društava i ansambala crkveno-školskih opština, sa izvedenih neverovatnih 48 različitih koreografija iz raznih krajeva Srbije i drugih delova Balkana gde živi srpski narod. Ovogodišnja smotra okupila je folklorna i kulturno-umetnička društva iz Sidneja, Melburna, Adelejda, Brizbejna, Kanbere i Vulongonga.

Prvi dan je bio posvećen dečijem karnevalu i auto-moto izložbi na kojoj su zaljubljenici u motore i automobile dovezli unikate, sređene do savršenstva.

Festival je svečano otvorila Nena Borak, dugogodišnji član i sekretar Pokreta srpskih četnika Ravna Gora. Domaćini predvođeni predsednikom Srpskog centra, Čedomirom Ješićem, članovima uprave Tanjom Zupković i Jovanom Čubrilom sa svojim članovima i volonterima bili su sjajni domaćini. Ovolika posećenost do sada nije bila, a dva dana uz puno ića i pića prisutni su uživali u dobroj muzici, veseloj atmosferi i bogatoj tomboli.

Mnogobrojnim gostima su se obratili i ambasador Republike Srbije Rade Stefanović i episkop australijsko-novozelandski Siluan. Ambasador Republike Srbije u Australiji Rade Stefanović u svom obraćanju je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da po prvi put lično prisustvuje ovoj manifestaciji i što se ovaj tradicionalni festival ponovo održava nakon tri godine pauze zbog pandemije izazvane koronavirusom. Ambasador Stefanović je naglasio da Republika Srbija podržava sve aktivnosti koje doprinose očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, kao i da u srpskoj zajednici u Australiji vidi važnu sponu za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Otvaranju festivala prisustvovali su i episkop australijsko-novozelandski Siluan, gradonačelnik sidnejske opštine Ferfild Frenk Karbonea, poslanik u Parlamentu Australije Dai Le, nekoliko poslanika u Parlamentu Novog Južnog Velsa, nekoliko odbornika.. Dai Li je istakla da joj je bilo zadovoljstvo i velika čast da prisustvuje ovom 34. Srpskom folklornom festivalu. Ona je dodala da joj je za nju predivno kada vidi koliko je manifestacija uznapredovala od 1987. godine.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво