80 godina od bitke na Kozari:( Pod)sećanje na Kozaru

Ove godine navršava se tačno 80 godina od čuvene Bitke na Kozari, koja je počela 10. juna 1942. i trajala je tačno 27 dana, u kojoj su nacističke nemačke snage, uz pomoć hrvatskih ustaško-domobranskih jedinica, napale višestruko slabije lokalne partizanske jedinice. Bila je to jedna od najkrvavijih bitaka u vreme Drugog svetskog rata na području bivše Jugoslavije, u kojoj su najveće žrtve bili civili.

Kozara je postala simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nemačkih nacista i hrvatskih ustaša. Bila je to svojevrsna golgota srpskog naroda tog kraja. Tačan broj stradalih i nestalih lica u vreme neprijateljske ofanzive na Kozaru ni danas se ne zna, a verovatno se nikada neće ni saznati. Prema nekim dosadašnjim saznanjima u toj bitci stradalo je oko 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, pre svega u Logor Jasenovac, koji je poznat i kao "Logor smrti". Najstrašnije od svega jeste činjenica da je od tog broja više od 23.000 dece sa Kozare završilo u logorima.

Koliko danas znamo o tim strahovitim događajima, svojevrsnoj kalvariji srpskog naroda na Kozari leta 1942. godine, a vezano sa tim i o užasima u Jasenovcu, i koliko uopšte znamo o dešavanjima i stradanjima našeg naroda za vreme Drugog svetskog rata? Događaji iz tog perioda se sve više zapostavljaju, minorizuju i, konačno, zaboravljaju. Svedoci smo i zloupotrebe tih događaja, pogrešne interpretacije, kao i namernog krivotvorenja prošlosti.

Kako se odupreti svim tim negativnim pojavama? Da li nam to treba? Koliko danas znamo o Kozari, posebno mlađe generacije. Koliko nam je zaista stalo da znamo istinu i da negujemo kulturu sećanja? Kako da sačuvamo prošlost od zaborava?

Osnovna namera emisije "(Pod)sećanje na Kozaru", jeste da sva ta dešavanja u Drugom svetskom ratu, vezano za ovu legendarnu planinu i njenu burnu prošlost sačuva od zaborava. Faktografski, kroz razgovore sa istoričarima, poznatim beogradskim intelektualcima poreklom sa Kozare, sa preživelim stradalnicima kozaračke epopeje, članovima Udruženja Kozarčana u Beogradu i drugim sagovornicima emisija nas podseća na deo naše tragične prošlosti, kao i na značaj same planine Kozare.

Autori emisije Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Muzička urednica Branka Lolić

Rediteljka Erna Gligorijević.
Nada Vukelić i Miroslav Karlica

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара