Читај ми!

Rukometni kamp "Nikola Portner i prijatelji" u Švajcarskoj ima internacionalni karakter

U periodu od 18. do 23. jula, u Gumligenu kraj Berna, organizacija Sport NoLimit iz Lozane, u saradnji sa Nacionalnom rukometnom akademijom Švajcarske, organizuje Rukometni kamp "Nikola Portner i prijatelji".

Ovaj kamp se održava već četiri godine zaredom i svake godine okuplja sve veći broj dece, kao i poznate zaljubljenike u rukomet. Kamp je dobio ime po Nikoli Portneru, kapitenu švajcarske rukometne reprezentacije i sinu našeg proslavljenog rukometaša Zlatka Portnera, koji je bio svetski prvak i osvajač olimpijske bronze.

Događaji ovoga tipa su idealna prilika da se susretnu iskustvo i mladost, i da velemajstori rukometa svoja znanja prenesu na dolazeće generacije. Svake godine je cilj da se okupi između 50 i 60 dece, dečaka i devojčica uzrasta od 13 do 18 godina, i da im se predstavi rukomet iz ugla profesionalnih igrača. Kao i prethodnih godina u kampu će deca imati priliku da nauče mnogo toga: kako se trenira, kako se vodi briga o ishrani i sopstvenom telu, o prevenciji od povreda, zatim o tome kako da se odmaraju i relaksiraju, ali i kako da se odnose ka spoljašnjem svetu, prema novinarima i ostalim vidovima komunikacije.

"Tokom svog odrastanja imao sam priliku da živim rukomet uz mog idola, mog oca Zlatka, koji je postigao mnogo u rukometu, a neke od priča se i dan danas prepričavaju. Moj put je bio malo drugačiji od njegovog, prvenstveno što sam ja golman i što sam odrastao u Švajcarskoj gde rukomet i nije praćen sport, kao u Francuskoj ili Nemačkoj, pa i kod nas na Balkanu. Moja generacija, na čelu sa mnom kao kapitenom, daje maksimum kako bi rukomet dobio odgovarajuću afirmaciju. U skladu s tim, nakon razgovora sa mojim prijateljem Davidom Miloradovićem, došli smo na ideju da formiramo letnju rukometnu akademiju, sa ciljem razvoja mladih talenata. Takođe, kao neko ko ima neraskidivu vezu sa Srbijom, svake godine ugostimo ponekog trenera sa našeg podneblja, pa su tako gosti do sada bili Dragan Đukić, Slobodan Aćimov, Aleksandar Brković, Akim Komnenić, i nadam se da neće ostati samo na ovim imenima", istakao je Nikola Portner, kapiten Švajcarske rukometne reprezentacije, po kojem je ovaj događaj dobio ime.

Predsednik NoLimit organizacije, David Miloradović, kaže da smo kao nacija iznedrili mnogo vrhunskih sportista, ali smo nažalost malo zaboravljeni kao rukometna nacija. Zbog toga je odlučio da svake godine dovede goste iz Srbije. To su vrhunski i dokazani treneri, koji dolaze da svoje znanje prenesu deci. Kamp okuplja i trenere različitih nacionalnosti, tako da mu to daje internacionalnu dimenziju što ovaj dođagaj čini jedinstvenim u Švajcarskoj. Ovakav vid razmene informacija na različitim nivoima veoma je dragocen u sportskoj praksi.

Ove godine gosti Kampa "Nikola Portner i prijatelji" biće: Akim Komnenić (Srbija), Slobodan Aćimov (Srbija), Žoel Da Silva (Francuska), Ulf Anderson (Švedska), Klaus Feldman (Nemačka), Marko Markiš (Hrvatska) i Nikola Marinović (Srbija).

U toku samog kampa sprovodiće se različite radionice, dok deca svaki trenutak imaju isplaniran po programu koji je unapred utvrđen od strane vrhunskih stručnjaka i trenera. U današnje vreme, kada je ishrana veoma značajna tema, ovaj kamp predviđa buđenje svesti o zdravoj ishrani, dok je obroke, koji će biti konzumirani, osmislila asocijacija GEWA koja se profesionalno bavi ishranom dece i adolescenata.

David Miloradović kao jedan od idejnih tvoraca ovog kampa je rekao:

„Nakon profesionalnog rukometnog iskustva iz mnogih evropskih zemalja, odlučio sam da svoje kofere spustim u zemlji kraj Alpa. Kako mi je rukomet pružio mnogo u životu, odlučio sam da mu uzvratim istom merom. Želeo sam da svoje iskustvo, a ujedno i porodice Portner, prenesem na neke buduće klince, te smo formirali ovu organizaciju Sport NoLimit, Handball NoLimit. Cilj organizacije je da se deca upoznaju sa rukometom iz jedne nove perspektive, ugla profesionalaca, i da tokom jedne sedmice porade na svim rukometnim detaljima kako bi unapredili svoj učinak. Samo ime kampa je bilo logično, s obzirom na to da je Nikola Portner vrhunski rukometaš i pre svega dobar primer mladog igrača, kako treba raditi, da se postane vrhunski. Isto tako Nikola nosi kapitensku traku reprezentacije Švajcarske, i vredno pomena je da je on prvi i za sada jedini Švajcarac koji nosi ponosno titulu osvajača EHF Lige šampiona za rukometaše."

Ovaj rukometni kamp je samo još jedan dokaz kako u srcu Evrope u sportu svi govore istim jezikom i da je zdravlje i pravilan duhovni i telesni razvoj dece tema o kojoj i dalje treba da se govori.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво