Читај ми!

Trči i Roterdam, Cofingen i Cirih

Kros RTS-a održan je i u Atletskom klubu Fortius u Dordrehtu u kome su učestvovala i deca Srpske dopunske škole iz Roterdama. Njima su se pridružili i učenici iz Švajcarske.

Kros, održan 4. juna, bio je humanitarnog karaktera, a sakupljena sredstva namenjena su atletskim klubovima Atletik i Akademac iz Bijeljine iz Republike Srpske.

Uz prisustvo brojnih zvanica, dece i roditelja, prisutnima su se prigodnim rečima obratili predsednik Udruženja SOP MIlan Vukas i ambasadorka Republike Srbije gospođa Ksenija Milenković.

Nakon svečanog otvaranja, deca su trčala za svoje dugare iz Bijeljne. Bučnim navijanjem i aplauzima su ih bodrili njihovi roditelji i okupljeni gosti. Nakon toga su deca imala priliku da navijaju za svoje mame i tate.

Po završetku trke, najboljima su podeljene medalje, a svim učesnicima diplome Krosa RTS-a i prigodni poklon paketići. Na kraju dana organizovana je i tombola kojom je Udruženje SOP iznenadilo najsrećnije učesnike.

Bio je to jedan uspešan sportski dan i prilika za lepo druženje srpske zajednice u Holandiji.

 Izveštaj sa Dečjih sportskih igara i krosa RTS u Cofingenu i Cirihu, Švajcarska

Društvo "Nikola Tesla" iz Cofingena na čelu sa Nenadom Milićevićem u saradnji sa Dopunskom školom na srpskom jeziku iz Oftringena i predsednikom školskog odbora Stanislavom Puflovićem kao i profesorkom Gordanom Nikolić organizovali su kros RTS i dečje sportske igre, 5. juna. U goste kao važno pojačanje stigla je velika grupa đaka i roditelja iz Sura sa profesorkom Tijanom Krajinom. Tu su bili i njeni učenici iz Cuhvila i Bila.

Najavljena oluja i kiša nisu oslabili sportski duh đaka, roditelja i organizatora. U Švajcarskoj često čujemo izreku da nema lošeg vremena već samo "loše obučenih" za takvo vreme. Brigu o gostima i učesnicima, medalje i ručak za svu decu organizovalo je udruženje "Nikola Tesla".

Diplome koje su deca dobila nakon završenog krosa obezbedile su nastavnice Tijana Krajina i Gordana Nikolić.

Kada je počela prva trka više niko nije ni pogledao oblačno nebo niti osetio kapi hladne kiše. Milimetri na cilju su odlučivali o pobedi kao i foto-finiši roditeljskih mobilnih telefona.

Pobednici ovogodišnjeg krosa su:

Mlađa grupa učenika od 1. do 3. razreda
1. mesto Dario Germanović
2. mesto Vojin Mančić
3. mesto Georgije Tripić

Srednja grupa učenika od 4. do 6. razreda
1. mesto Todor Simić
2. mesto Bogdan Mančić
3. mesto Marko Prahovljanović

Starija grupa učenika:
1. a)mesto Miloš Puflović
    b)mesto Lazar Stevanović
2. mesto Nestor Maksimović

U istom duhu nastavljeno je kasnije sa brojnim drugim sportskim aktivnostima u kojima su učestvovali i uživali svi zajedno, deca, roditelji, bake i deke. Skakalo se u džakovima, igrao se šah, nadvlačio konopac, trčalo sa jajetom u kašici, precizno šutirala lopta.

Bilo je i mnogo iznenađenja- kada je precizni šut loptom kroz određen otvor ubacila Nina Abadžić posle mnogo neuspešnih pokušaja "ljutih fudbalera".

Zoran Stefanović iz Lucerna je posle Nine osvetlao obraz dečacima i iz prvog puta precizno šutnuo loptu kroz obruč.

Na sportskom danu su svi pobednici i svi su stigli na cilj,osvojili diplome i medalje.To je i bila želja organizatora. Pa, ipak nekoliko imena ćemo izdvojiti.

Georgije Tripić, osmogodišnjak iz Buksa, je mnoge nagrade uzeo na krosu, šahu, skakanju u vreći, jaje je pažljivo doneo do cilja prvi.

Todor Simić se takođe ozbiljno sprema za šahovskog velemajstora. Svako dete bismo mogli pojedinačno da navedemo jer su sva deca zasijala na sportskom danu.

Za to vreme vredni domaćini su spremali ručak za decu, sklapana su nova poznanstva, posle više godina nekoliko mama je srelo svoje skoro zaboravljene drugarice iz drugih gradova.
Uprkos hladnom i kišovitom danu atmosfera je bila vesela i sportska. Na kraju su svi poželeli da se opet sretnu.

Profesorke Tijana i Gordana su veoma zadovoljne kako je protekla manifestacija sigurne da će sledeća biti još masovnija.

12. juna 2022. na terenu Fudbalskog kluba „Srbija" u Šlirenu održan je Kros RTS-a za kanton Cirih. Nakon nekoliko godina ponovo je organizovana velika smotra koja je okupila oko 120 učesnika, đaka srpske dopunske škole u kantonu Cirih i dece članova FK „Srbija". Skupu je prisustvovala i konzulka Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu Sanja Stojanac koja je pobednicima trka uručila diplome.

Po lepom sunčanom vremenu i uz navijanje roditelja, braće i sestara, deca su trčala u osam uzbudljivih trka:

predškolski uzrast i 1. razred - devojčice / dečaci
2. i 3. razred - devojčice / dečaci
4. i 5. razred - devojčice / dečaci
6, 7. i 8. razred - devojčice / dečaci

Nakon prolaska kroz cilj, sva deca su bila nagrađena osveženjem i slatkišima koje je obezbedio klub. Usledila je dodela diploma pobednicima trka, a podeljene su i dve specijalne diplome za najmlađe trkače. Ostaće ovo kros za pamćenje, sa mnogo lepih utisaka i fotografija, od kojih se ističe zajednička fotografija svih učesnika.

Srpska dopunska škola u Švajcarskoj i uprava FK „Srbija" zahvalili su svim učesnicima i onima koji su ih bodrili što su se okupili u velikom broju i izrazili su nadu da će se tradicija Krosa RTS-a u kantonu Cirih nastaviti i narednih godina na istom mestu. Velika zahvalnost upućena je i Generalnom konzulatu Republike Srbije u Cirihu koji je bio podrška krosa.

 

 

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво