Читај ми!

Svečana dodela diploma maturantima Srpske dopunske škole u Ambasadi Republike Srbije u Bernu

Minulog vikenda održana je svečanost povodom dodele diploma za završetak Dopunske nastave na srpskom jeziku. U prostorijama Ambasade Republike Srbije u Bernu, održana je priredba koja je prethodila svečanoj dodeli svedočanstava maturantima. Idejni tvorac programa bila je nastavnica Andrijana Adamović iz Bazela, koja se potrudila da ovaj važan dan ostane svima u lepom sećanju.

Događaju je prisustvovalo tridesetak maturanata, kao i članovi njihovih porodica i prijatelji koji su došli da ih podrže. Na samom početku mogli smo da čujemo himnu „Bože pravde" u izvođenju Umetničkog centra „Soko" iz Bazela.

Svečanost je nakon toga otvorio Njegova ekselencija ambasador Republike Srbije u Švajcarskoj, Goran Bradić, poželevši svima dobrodošlicu i osvrnuvši se na težak period tokom pandemije koji je iza nas. Napomenuo je da deca u Švajcarskoj imaju privilegiju da odrastaju u višejezičnom okruženju i istakao kako mu je drago što deca uče srpski jezik, što pišu ćirilicu, nalazeći vreme da ne zaborave svoju kulturu i svoje korene. Naglasio je da je ambasada uvek tu da im pomogne u tome. Na kraju je dao jedan zadatak đacima, ali i roditeljima sa mlađom decom, a to je da iduća školska godina započne sa dvadeset posto učenika više.

Bogat kulturno-umetnički program je nastavljen stihovima Miroslava Antića „Posle detinjstva" u interpretaciji maturantkinje Leone Bronza. Upravo ovi stihovi su podsetili učenike da se završetkom osmog razreda završava i jedan važan deo njihovog detinjstva. Nešto kasnije Leona je izrecitovala stihove Gorana Vitića „Ne dam". Voditelj priredbe bio je Nikola Nedeljković iz Bazela.

Marta Adamović je na violini izvela numeru „Šetnja" kompozitora Nikolaja Rakova. Prelepa numera je naišla na oduševljenje publike, a program je nastavljen u literarnom pravcu. Leo Fasolo je izrecitovao deo pesme „Srbija" Oskara Daviča, dok su učenici iz Bazela zajedno recitovali „Putovanje po Srbiji" Simeona Marinkovića. „Putovanje po Srbiji" nas je provelo kroz celu našu domovinu preko pesama „Srbija", „Vojvodina", „Guča", „Sava" i „Tršić".

Nakon literarnog bloka, prisutni su imali priliku da čuju predivnu pesmu o najvećem svecu u Srba, Svetom Savi, „Mileševski anđeli" koju su maestralno otpevale Lea Lazarević i Elena Nikolić. U istom maniru nastavio je i KUD „Karađorđe" iz Berna otpevavši u višeglasju splet narodnih pesama. Filip Novaković je odsvirao „Žikino kolo" na harmonici, a zatim je Umetnički centar „Soko" otpevao srpsku narodnu pesmu „Usnula je dubok sanak". Na oduševljenje svih učenika imali smo priliku da čujemo i epsku narodnu pesmu „Oranje Marka Kraljevića" u recitatorskom izvođenju istog umetničkog udruženja.

Prisutne je potom u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i koordinatorke Dopunske nastave, Biljane Bukinac, pozdravila nastavnica Jelena Angelovski izrazivši veliku i iskrenu zahvalnost Ambasadi Republike Srbije u Bernu, ambasadoru Goranu Bradiću i konzulu Predragu Mandiću. Zatim se obratila maturantima:

„Ovo je velika, posebna i svečana prilika, imate utisak da ste stigli na neki cilj, vašim roditeljima je puno srce danas što ste do tog cilja došli, a mi koji smo na trenerskoj klupi možemo da kažemo da ovo nije samo završena škola, nego je veliki podsticaj za nešto što će biti vaša misija celoga života, a to je čuvanje i briga o svom jeziku, svojoj kulturi i svojoj tradiciji. Mi vam od srca čestitamo i želimo da na tom putu istrajete."

Program je završen omiljenom numerom Srba u rasejanju, „Tamo daleko" u izvođenju Umetničkog centra „Soko". Zatim su učiteljice pristupile dodeli svedočanstava đacima, nakon čega je usledio koktel pripremljen za zvanice. Učiteljica Jelena Mitrović se svojim maturantima obratila citirajući Pupina:

„Znanje - to su zlatne lestvice, preko kojih se ide u nebesa."

„Veliko uzbuđenje vladalo je među učenicima dok smo pripremali završnu svečanost. Svi su želeli da prikažu šta su naučili. Dve godine nismo imali priliku da na ovakav način obeležavamo završetak školovanja naših đaka i sa velikom radošću smo svi došli u Bern u Ambasadu Republike Srbije. Posmatrala sam kako su se maturanti svečano obukli i koliko su roditelji bili uzbuđeni i ponosni. Sala je bila prepuna, a mislim da su svi otišli kućama punih srca. Uvek je posebna čast prisustvovati jednom ovakvom događaju i nadam se da ćemo narednih godina nesmetano moći da nastavimo sa ovom tradicijom" istakla je organizatorka programa, učiteljica Andrijana Adamović.

 

 

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво