Читај ми!

Obeleženo 75 godina postojanja Crkvene opštine Minhen

U oviru dvodnevnog programa obeležavanja jubileja – 75 godina Crkvene opštine Minhen, u hramu Svetog Jovana Vladimira proslavljena je i krsna slava. Svečanosti u porti hrama prisustvovalo je nekoliko stotina vernika.

„Proslavili smo i Svetog Jovana Vladimira, našeg zaštitnika, koji nas je čuvao u prethodnih 75 godina. Liturgijski je proslavljeno, uz sasluživanje vladike Ignjatija, braničevskog, vladike Grigorija i vladike Jovana. Uz veliki broj sveštenika i još veći broj naroda izmolili smo Gospoda i Svetoga Jovana da nas sačuvaju, blagosiljaju i da nas nadalje pomažu da nastavimo da rastemo i napredujemo", poručio je jerej Bojan Simić, starešina Hrama Svetog Jovana Vladimira u Minhenu.

Ove godine čast da kumuju slavi pripala je grupi naših iseljenika poreklom iz Šipova u Republici Srpskoj.

„Ovo je veličanstven dan, jer slavimo značajan jubilej, 75 godina naše crkve u Minhenu. Više od 20 godina sam u ovom gradu, a veze sa crkvom su izuzetno čvrste, bazirane na uzajamnom poštovanju", istakao ovogodišnji kum slave hrama, Lazo Vujković.

Slavskoj svečanosti predthodila je Svečana akademija u čast velikog jubileja Crkvene opštine Minhen. Osim vernika i sveštenstva SPC, ovoj velikoj proslavi doprinos su dali i velikodostojnici drugih verskih zajednica.

„Hvala ovoj crkvenoj zajednici što je omogućila mesto gde ljudi pronalaze jedni druge, da se integrišu, pre svega i, kako ste rekli, da vide otvoreno nebo. Tome služi crkva. Mnogo je društvenih projekata u kojima i mi učestvujemo. To je deo jevanđeljskih staza, ali suština je da imate otvoreno nebo, da se to doživi u prelepoj crkvi koju smo upravo doživeli na liturgiji. Nebo se otvara i imamo utisak da nebo i zemlja zajedno slave, zajedno pevaju molitve", istakao je nadbiskup Minhena i Frajzinga, kardinal Rajnhard Marks.

„Mislim da je 75 godina jedne pravoslavne crkvene zajednice u Minhenu jednako je kao 750 godina u otadžbini. To je moj prvi i jedini utisak koji imam o ovom jubileju. Sve okolnosti ukazuju na to da našim prethodnicima nije bilo lako, ali da su stvarno jednom velikom duhovnošću i naporom pokazali koliko je važno utemeljenje u pravoj veri", zaključio je episkop dizeldorfski i sve Nemačke, gospodin Grigorije.

Minhenska parohija jedna je od najstarijih u Nemačkoj. Nezvanično je započela svoj pastirski rad još 1945. godine od ratnih zarobljenika i izbeglica. Bavarsko Ministarstvo za prosvetu i kulturu zvanično je svojim aktom od 12. juna 1946. g. potvrdilo postojanje, život i rad minhenske duhovne zajednice.

 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво