Читај ми!

Gostovanje Etnografskog muzeja u Kraljevini Maroko

Izložba "Dva lica: kolekcija pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu" otvorena je danas, 7. juna, u Kraljevini Maroko u gradu Marakešu.

Izložba je postavljena u Muzeju tkanja i tepiha Dar Si Sad. U vezirovom konaku, raskošnom zdanju andaluzijske arhitekture iz druge polovine 19. veka, predstavljeni su odabrani ćilimi koji ističu bogatstvo i raznovrsnost srpskog kulturnog nasleđa.

Autor izložbe muzejski savetnik Marina Cvetković, napravila je izbor između 169 ćilima koji su skupljani tokom 120 godina postojanja Etnografskog muzeja u Beogradu. Izložbu je postavila Milica Mirković, viši konzervator Etnografskog muzeja.

Posle gostovanja u Muzeju tepiha u Bakuu u Azerbejdžanu, u Nacionalnom muzeju Indije u Nju Delhiju i u Parohojskom domu Ljubljani, Etnografski muzej nastavlja da upoznaje svetsku javnost sa lepotom pirotskog ćilimarstva.

Povodom obeležavanja 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Maroka izložbu su otvorili ambasador RS u Kraljevini Maroko Ivan Bauer, predsednik Nacionalne fondacije muzeja Maroka Mehdi Kotbi, direktor Muzeja Dar si Said Salima Mbark i direktor Etnografskog muzeja u Beogradu Tijana Čolak-Antić Popović.

Lokalno stanovništvo i turisti u Marakešu moći će da vide izložbu do 2. avgusta 2022. godine.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво