Читај ми!

U Frankfurtu na Majni održani 26. Susreti pisaca dijaspore

Na veliko zadovoljstvo organizatora Udruženja pisaca "Sedmica" iz Frankfurta, diplomatskog kora, učesnika u programu, pisaca iz Srbije, Nemačke, Švajcarske, Mađarske, Austrije i Francuske i ljubitelja pisane reči, u Frankfurtu su proteklog vikenda, održani 26. Susreti pisaca dijaspore. U petak 13. maja 2022. godine, održana je promocija knjige "Preludijum" Slavice Mastikose. Književno veče je otvorila Ana Đorđević, savetnica za kulturu u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu.

U subotu, 14. maja, na centralnoj svečanosti, kroz veoma raznovrstan program, prisutne je vodio Dragan Jevtić, zamenik predsednika Društva. Pozdravljajući prisutne, poželeo im je dobrodošlicu i ugodan boravak u Frankfurtu.

Ljubiša Simić, predsednik se obratio prisutnima pesničkom besedom i između ostalog, podvukao:

„Veoma sam zadovoljan što smo nakon pauze ponovo uspeli da organizujemo Majske susrete kao nekad. Okupili smo naše književne stvaraoce koji su zaista željni ovakvih događaja. Posebno me raduje da su se pozivu odazvali svi pozvani književni stvaraoci, a prisustvom Stevana Sinđelića, konzula Republike Srbije i Aleksandra Damjanca, konzula Bosne i Hercegovine je dalo još veći značaj ovoj manifestaciji. Takođe sam zahvalan predstavnicima Udruženja književnika Srbije, među kojima su Vidak Maslovarić, Majo Danilović, Branko Stevanović i Dragoslav Paunović kao i drugim udruženjima, Srpskom kulturnom centru iz Ofenbaha i Centralnom savetu Srba u Hesenu. Zahvaljujem se sponzorima Majskih susreta, Upravi za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Generalnom konzulatu Republike Srbije i dnevnom listu "Vesti" kao medijskom pokrovitelju."

Prisutne je, u ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, pozdravio konzul Stevan Sinđelić. Inače, na ovom značajnom okupljanju pisaca dijaspore, prisutni su bili Aleksandar Damjanac, konzul BiH i Andreja Lolić, predsednik Saveta Srba u Hesenu.

Ispred Udruženja književnika Srbije, pisce su pozdravili književnici Majo Damjanović i Vidak Maslovarić. Aleksandar Vladisavljević je na violini odsvirao pesmu „Tamo daleko", a Jelena i Jovana Panzalović su, svojim sjajnim glasom, piscima podarile izvorne narodne pesme.

Ovogodišnji dobitnici zlatnog, srebrnog i bronzanog Orfeja su pesnici: Sava Ilić, Miloš Milojević i Aleksandar Jovanović, dok su specijalna priznanja pripala Snežani Petrović, Slavici Pilgram i Ljubiši Stankoviću.

Zapažen nastup na ovoj značajnoj manifestaciji, imala je prof. Svetlana Matić, predsednica ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić" iz Beča, upoznavši prisutne sa mnogobrojnim kulturnim događajima i manifestacijama, koje je ovo Društvo, za nepune tri godine postojanja organizovalo. Posebno je naglasila postavljanje spomen-ploče Mini Karadžić i formiranje Srpske biblioteke u Beču, koja nosi ime Vukove Minke. Takođe je pozvala predstavnike Udruženja pisaca „Sedmica" da se predstave i gostuju u Beču 11. juna 2022. godine. Ovom prilikom, uručila je Ljubiši Simiću monografiju „Srbi u Austriji", koju je napisala zajedno sa dr Markom Lopušinom 2019. godine. Svetlana Matić je, ovom prilikom, govorila pesmu „Pozdrav", posvećenu Milici Stojadinović Srpkinji.

Zanimljivo je da je u nedelju 15. maja 2022. godine, u prostorijama SKC u Ofenbahu, održana priredba „Ala je lep ovaj svet."

Na ovoj kulturnoj svečanosti dečjeg izraza, učestvovali su učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Nemačkoj iz Minhena, Štutgarta, Manhajma, Frankfurta i Ofenbaha. Žiri, koji su činili dečji pesnik Branko Stevanović, predsednik žirija Dragoslav Paunović iz Beograda, Vidak Maslovarić i Miloš Milojević Resavski, imao je težak zadatak da proglasi najbolje recitatore, jer su deca bila fantastično pripremljena.

Branko Stevanović je prilikom proglašenja najboljih recitatora, između ostalog, podvukao:

„Zadatak je bio vrlo težak. Sva deca su ispunila sva naša očekivanja, a neki su zaista, kako to glumci znaju da kažu, prebacili rampu, što znači da su savršeno ostvarili kontakt sa publikom. Bambi pohvale, u revijalnom delu, dobile su Vladana Mišović i Mina Tadić. Pohvale za mlađe kategorije do četvrtog razreda dobili su: Milica Bubnjević iz Minhena, Jan Karić i Mia Vasiljević iz Ulma, a nagrade u toj kategoriji dobili su, za prvo mesto, Georgije Lav Popović, za drugo mesto Lana Nikodijević, oboje iz Štutgarta, i za treće mesto Ivona Koturović iz Minhena. Pohvale za najstariju kategoriju dobile su: Lena Simić, Marija Tomić i Aleksandra Dragađi, iz Frankfurta. Prvu nagradu i Bambi Orfej, dobila je Jelena Maleš iz Manhajma, drugu nagradu, osvojio je Marko Čanadi iz Frankfurta, a treću Leontina Damjanović."

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво