Читај ми!

U Švajcarskoj održan Samit poslovne dijaspore

Proteklog vikenda, u švajcarskom gradu Dietikonu, nadomak Ciriha, održan je četvrti Samit poslovne dijaspore. Više desetina izlagača predstavilo je svoje poslovne mogućnosti, dok se u okviru panel programa razgovaralo o inovacijama i mogućnostima ulaganja u maticu.

Samit u Švajcarskoj, koji po četvrti put organizuje Udruženje srpskih privrednika, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Bernu, a organizovan je kao vid podrške srpskim kompanijama u Švajcarskoj, ali i kao segment podsticaja ekonomskog razvoja i saradnje između dijaspore i matice.

Na ceremoniji otvaranja, prigodne govore održali su O. Berčinger, predsednik Privredne komore Švajcarske za Centralnu Evropu, ambasador G. Bradić, PMSP za ekonomsku diplomatiju M. Knežević, ambasador BiH u Švajcarskoj B. Bronza, kao i premijer R. Srpske R. Višković koji je i zvanično otvorio sajam.

„Dijaspora hoće da ulaže u maticu, a ovo je samo jedan od načina kako da objasnimo dijaspori modele ulaganja. Premijer Višković je danas saopštio neke od mogućnosti, koje zaista i ja prvi put čujem. Želeo bih da i to podstakne naše naše ljude u dijaspori da ulažu u maticu", istakao je predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, Stojan Stevanović.

Samit poslovne dijaspore u Švajcarskoj pružio je mogućnost brojnim kompanijama iz Srbije i Republike Srpske da se direktno uključe u švajcarsko tržište, a podršku je obećala i Privredna komora zemlje domaćina.

„Privredna komora Švajcarske je prisutna kako bi pružila podršku kompanijama iz Srbije, koje žele da dođu i posluju u Švajcarskoj, ali isto tako i kompanije koje žele da ostvare poslovanje u Srbiji. Veoma sam srećan što prisustvujem ovakvom skupu. Uvek radim na tome da privreda Srbije i privreda Švajcarske što više sarađuju", naglasio je predsednik Privredne komore srednje Švajcarske Oliver Bečinger.

Jedan od predavača, u okviru poslovnog foruma bio je i dr Vladimir Cmiljanović, jedan od vodećih švajcarskih serijskih farmaceutskih preduzetnika, medicinski hemičar i naučnik sa više od petnaest godina iskustva u razvoju onkoloških lekova.

„Ovde sam upoznao mnoge naše mlade talente, našu budućnost, studente koji studiraju ovde u Švajcarskoj. Oni će možda jednoga dana da se vrate ili će na drugi način pomoći našoj zemlji. To su sve mladi ljudi sa puno potencijala i verujem da će oni biti naša prava intelektualna snaga", istakao je dr Cmiljanić.

Gosti Samita poslovne dijaspore bili su i članovi Srpskog akademskog udruženja u Švajcarskoj, kao i Udruženja srpskih studenata.

 

 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво