Читај ми!

Album "Moj Čip" predstavljen mađarskoj publici

Krajem aprila, mađarskoj publici je jedna od najistaknutijih ličnosti srpskog muzičkog miljea u Mađarskoj Branka Bašić, predstavila svoj album "Moj Čip".

Projekt je prvenstveno nastao kao njen diplomski rad na prestižnoj Muzičoj akademiji Ferenc List. Četiri godine istraživanja bili su potrebni Branki da sakupi autentičnu muzičku građu čipskih Srba, a koju je 10 godina nakon toga pretočila u ovaj album modernih interpretacija ovog jedinstvenog muzičkog nasleđa.

"Između 2008. i 2015. godine ja sam napravila jedan mali istraživački rad u Čipu. Snimila sam 50 - 60 pesama od starih ljudi i od toga sam ovaj cd napravila, ali ne u autentičnoj formi, nego napravila sam obrade kao neki kros over stajl, možete čuti neke pesme koje liče na džez standarde, a neke pesme što baš tako se čuje kao i pre 100 godina ili pre 50 godina", kaže umetnica Branka Bašić.

Istraživanje je pokazalo da je već od 2000-tih godina bilo sve teže i teže čuti pesme koje su sačuvane u izvornom obliku jer je globalizacija učinila svoje i došlo je do tolikog upliva muzike sa radija i televizije, te su nestajale izvorne i nastajale neke nove varijante tradicionalnih pesama.

"Našla sam i nove pesme, kao Čudna jada od Mostara grada, to su sigurno čuli na radiju, ali su malo ovaj tako.. U folkloru postoji već ta pesma, u svom stilu su otpevali. Naravno to nisam upisala u diplomski rad pošto to znam da nije ovdašnja muzika", kaže Branka, ali uprkos tome uspela je da pronađe i snima dosta autentičnog materijala.

"Našla sam i dodolske pesme i naravno našla sam i svadbene pesme, u vezi sa svadbama što su pevali Od bise biser grana i neke šaljive pesme što su baš stare."

Upravo tim autentičnim audio zapisima je i počinjala svaka pesma izvedena u budimskoj muzičkoj kući Fono.

"Već godina radim sa Fonó zeneház pošto sam mnogo puta već ovde nastupala sa raznim sastavima i meni je bilo jednostavno da Fono izda moj ce de zbog ovog zajedničkog rada."

Muzička kuća Fono je legendarna institucija u etno, folk i world music sceni Mađarske ali i istočne Evrope, osnovana je kao izdavačka kuća a sada je mnogo više od toga.

"Muzička kuća Fono od postojanja izdaje ploče, znači to nije novost za nas, to je novost što je sve teže prodavati CD-ove za publiku pošto je sva muzika isto na internetu prisutna ali tako kompleksno radimo kao izdavači i mi smo možda jedini koji jako aktivno, godišnje barem 15 ili 20 CD projekata pokrivamo, izdajemo, znači to je na neki način naš cilj ili put. Uvek radimo sa novim projektima i ako zavolimo nekog od klijenata od umetnika onda ćemo verovatno duže da sarađujemo, ne samo jedan projekat nego možda godinama. Tako je sa Brankom recimo", kaže direktor izdavačke kuće "Fono" Laslo Horvat.

A na pitanje koja su Brankina očekivanja i da li priželjkuje gostovanje u Srbiji, ona uz osmeh odgovara:

"Nadam se da ću moći tamo imati makar i jedan premijerni koncert, u Srbiji."

Na opasku da bi to mogao možda biti baš Sava Centar ona skromno uz osmeh odgovara:

"Još ne, možda samo Kolarac."

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво