Читај ми!

Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Kao i svakog ponedeljka sa „Srbijom na vezi“ ponovo smo u regionu, nastavljamo da se bavimo najnovijim aktuelnostima o Srbima i srpskoj zajednici u nama susednim zemljama.

Glavna tema večerašnje emisije jesu Srbi u Republici Severnoj Makedoniji. Nakon punih 20 godina u ovoj bivšoj jugoslovenskoj federalnoj jedinici sproveden je sveobuhvatni popis stanovništva. Međutim, malo ko je zadovoljan tim popisom, što sa načinom kako je sproveden tako i sa samim njegovim rezultatima. Broj ukupnog stanovništva u Severnoj Makedoniji, po ovom popisu znatno je smanjen, za oko 200 hiljada, tako da ih je sada oko 1,8 miliona. Takođe se pokazalo i da je Srba po ovom popisu prilično manje nego što se to moglo očekivati. Koji su razlozi za takav rezultat popisa i koliko bi ta nova situacija mogla da utiče na budući položaj srpske zajednice u toj zemlji? Kakav je trenutni položaj Srba, sa kojim se izazovima suočavaju i šta su im aktuelni problemi? O tim i drugim važnim pitanjima vezanim za aktuelni trenutak srpskog naroda u Severnoj Makedoniji govore članovi Srpskog kulturno-informativnog centra (SKIC) „Spona" iz Skoplja istoričar Miloš Stojković, i jedan od osnivača Centra „Spona" i doskorašnji predsednik Uprave za unapređenje jezika pripadnika manjinskih zajednica Vlade Severne Makedonije Milutin Stančić.

U drugom delu emisije, pored ostalog, upoznaćemo se sa rezultatima nedavno sprovedenih parlamentarnih izbora u susednoj Mađarskoj na kojima su, naravno, i manjinske zajednice imale svoje liste. Iz priloga Diane Kondić Đurić, saradnice iz Budimpešte, koja je razgovarala sa ponovo izabranim srpskim predstavnikom u mađarskom parlamentu Ljubomirom Aleksovim, saznaćemo šta su to prioriteti srpske zajednice u Mađarskoj u narednom periodu.

Takođe bismo iz ove emisije izdvojili i zanimljiv prilog Tamare Drezgić, odnosno insert iz njene autorske emisije „Srbija na vezi - portreti", u kojoj akademik i diplomata Darko Tanasković govori o suštini i značaju susretanja dveju velikih kultura i religija, islama i hrišćanstva, Istoka i Zapada, upravo u našem regionu, odnosno koje su to poruke i pouke za narode ovog našeg podneblja.Miroslav Karlica

Urednici emisije Tatjana Adamović i Miroslav Karlica.
Rediteljka Erna Gligorijević.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво