Читај ми!

Magazin Srbija na vezi, RTS Svet, 20.58

U emisiji Magazin Srbija na vezi govorićemo o srpskim umetničkim stvaraocima u rasejanju. Predstavićemo aktivnosti Kulturnog centra u Pančevu i zadužbinu „Bata Mihailović“ posvećenu srpskom slikaru koji je najveći deo života proveo u Parizu. .

Videćemo kako je proteklo donatorsko veče u Manastiru rođenja Presvete Bogorodice u Čikagu. Najavićemo i izložbu srpskog svetski priznatog slikara naivne umetnosti, koja će se održati u Čikagu.

Milorad Bata Mihailović je bio srpski slikar svetskog formata. Rođeni Pančevac, od 1952. godine je živeo i stvarao u Parizu. Izlagao je u mnogim svetskim metropolama. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. O delu i stvaralaštvu Bate Mihailovića razgovaramo sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančevo.

U galerijskom prostoru pokreta Srba u dijaspori Srpske narodne odbrane u Čikagu, svetski priznati slikar naivne umetnosti Zoran Anđelković predstaviće se publici sa više od dvadeset dela nastalih u jednoj deceniji stvaralaštva. Gost emisije Zoran Anđelković Kec, slikar naivne umetnosti.

Pored poznatih Manastira - Svetog Save u Libertivilu i Nove Gračanice, na široj teritoriji Čikaga nalazi se i Manastir rođenja Presvete Bogorodice. Prijatelji i poštovaoci Manastira održali su donatorsko veče. Iz Čikaga se javlja Aleksandar Žigić.

Nedavno su u Srpskom kulturnom centru u Parizu, predstavljeni radovi slikara-naivaca iz Kovačice. Izložbi, u čast tridesetogodišnjice Umetničke galerije "Babka", prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora i Uneska. Iz Pariza se javlja Vladan Jočić.

U Budimpešti u galeriji "Krug" publika je imala priliku da vidi izložbu "Sveti Sava Srpski", Istorijskog muzeja u Beogradu. Autor izložbe je Andrej Vujinović. Iz Mađarske se javlja Snežana Milivojević.

Muzički gosti emisije Rošer etno bend i duo Kalem

Urednici emisije: Boban Kovačević i Mirjana Raičević Tasić

Reditelj: Dragica Gačić

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара