Читај ми!

Čikago: Umetničko veče u slici i reči

Književno veče Gordane Petković Laković i izložba ikona Gordane Nenadović održaće se 5. maja u Čikagu.

Čikago je uvek bio grad kulture i gostoprimljiv domaćin mnogim poznatim književnicima, slikarima, glumcima, pevačima itd. koje je često spajao na čaroban način u brojnim programima. Za umetnički događaj o kojem govorimo, razlog za susret je bila međusobna ispiracija pokrenuta velikom stvaralačkom energijom dve unikatne ličnosti, sjajne književnice iz Kanade Gordane Petković Laković i čuvene slikarke Gordane Nenadović, koje su želele da prirede raskošno, umetničko veče čikaškoj publici i dragim prijateljima.

Ovo jedinstveno veče održaće se 5. maja (četvrtak) u salonu Srpske Narodne Odbrane na adresi: 5782 N. Elston Ave Čikago IL 60646, sa početkom u 18 sati.

Kada se dve Gordane udruže onda to nije slučajno, ljubitelji književnosti, slikarstva i ikona uveriće se u bogatstvo kreativnosti, lepote slike i reči, znanja, topline i ljubaznosti, jer njih dve su ambasadori kulture van naše zemlje, svaka na svoj način predstavljaja svoja priznata dela stvorena za večnost!

Cenjena književnica Gordana Petković Laković iz Toronta, inače rodom iz Beograda, imaće 5. maja promociju tri knjige: "Zašto smo otišli", "Na raskrsnici" i "Srcem u otadžbini."

Bićete očarani, dragi sugrađani, njenim predstavljanjem knjiga, njihovim sadržajem jer Gordana donosi sa sobom dah tradicije i naše kulture, toplinu, srdačnost, pefinjenost koje je posebno krase.

Pre ove kniževne večeri Grdana će imati 4. maja u 1 pm promociju knjige za decu "Karavan sreće" na adresi: Akademija Sveti Sava 5701 N. Redwood Dr. Chicago.

Do 2020. godine objavila je osam knjiga proze i poezije. Njene književne večeri održane su u Beogradu i širom Srbije, Republike Srpske, Hrvatske, Rumunije, Kanade, Mađarske i Amerike. 

Prvu zbirku priča "Kolona" objavila je 2015. godine koju je posvetila potomcima da ne zaborave jezik i svoje korene. "Kolona" je prevedena na engleski jezik. Zatim su usledele knjige: "Dance of Life", zbirka priča na engleskom 2017. "Zašto smo otišli", zbornik emigrantskih svedočanstava 2017. "Kanadski bluz", zbirka priča, 2019.

U zbirci pesama za decu "Neka raste naše drvo" i "Radoznalica" (2019), imaćete prilike da sretnete mnogo blagosti i nežnosti, divnih strofa, što govori o velikoj poetskoj duši Gordane Petković Laković. Zatim, objavila je knjigu "Na raskrsnici" 2020. i "Srcem u otadžbini" 2021.

Iz edicije "Zašto smo otišli" drama za decu "Šumska zavrzlama" 2022. I priče za decu "Dečije carstvo" 2022.

U pripremi su drama "Oklen si ti" (Odakle si ti) i još jedna drama za decu "Potraga za srećom".

Gordana Petković Laković već je održala prvog maja, izuzetno uspešnu promociju knjiga u Majamiju (Florida) u sali crkve Svetog Simeona Mirotočivog. Zbog lepe posete i kvalitenog programa dobila je poziv da dođe ponovo u oktobru ove godine.

U okviru turneje naše uvažene gošće biće upriličena još jedna promocija knjige "Karavan sreće" za najmlađe , 7. maja u 1 pm, San Diego French American School 6550 Soledad Mountain Rd. La Jolla, California.

Zajedničko umetničko veče Gordane Petković Leković i Gordane Nenadović na poziv organizatora održaće se 8. maja u sali: crkve Hristovog Spasenja 1424 S Baldwin Ave, Arkadia, California sa početkom u 13 sati.

Naša, Gordana Nenadović, vrhunska i svetski priznata slikarka i ikonopisac, (u zadnje vreme živi i stvara na relaciji Čikago - Florida) svoj umetnički doprinos daće iste večeri 5. maja sa izložbom ikona i slika. Njene ikone nikoga ne ostavljaju ravnodušnim jer isijavaju svetlošću Božanskom, anđeoskim čistim izrazom, vode ka bistrini misli posmatrača i prenose se na druge ljude. Njene slike imaju snagu i rečitost i univerzalnu pripadnost.

Gordana 5. maja ima ulogu domaćina, široke duše i humanosti doprinosi promociji književnih večeri njene imenjakinje Gordane Petković Laković, sa željom da bude uspešna i ponese najlepše uspomene iz Čikaga i Amerike.

Po sopstvenom priznanju Gordana Nenadović je prestala da broji svoje izložbe slika posle sedamdesete po redu, jer ih je u njenoj karijeri bilo mnogo. Mi ćemo izdvojiti najpoznatije koje su bile u gradovima širom sveta: u Beogradu, Sarajevu, Vašingtonu, San Francisku, Njujorku, Majamiju, Čikagu, Milanu, Cirihu, Indijani, Milvokiju, Luganu, Beču, Dalasu, Hjustonu itd...

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво