Читај ми!

Dve "Zlatne buklije" stižu u našu redakciju

U Velikoj Plani održan je 17. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Zlatna buklija". Ove godine, pored ostalih, nagrađene su i Tamara Drezgić i Vanja Vasić iz Programa za dijasporu RTS-a, a nagrade su dodeljene na svečanosti, 29. aprila u Velikoj Plani.

Pored Tamare i Vanje, nagrade su dobile i kolege RTS-a: Branka Bešević Gajić, Novica Savić, tandem Vesko Butrić i Vasko Vasović i Milica Popović. Grand prix za životno delo dodeljena je Branislavu Branku Kičiću za višegodišnji doprinos i stvaralaštvo u filmskoj, televizijskoj i pozorišnoj umetnosti.

Tamara Drezgić dobitnik je nagrade "Zlatna buklija" za emisiju o doktorki Zorici Sarah Mitić, i to za "istraživački pristup i autorsko predstavljanje lika čoveka, tu pored nas", kako piše u Saopštenju.

Doktorka Zorica Sarah Mitić je specijalista anestezije i traumaterapeut. Bila je lekar dobrovoljac u Bosni i na Kosovu. U Norvešku je otišla 2000. gde je radila u Univerzitetskoj bolnici u Oslu. Prevela je na norveški jedan od najlepših putopisa u našoj književnosti, "Pisma iz Norveške", Isidore Sekulić. Napisala je oko dve stotine članaka i održala više od pedeset predavanja o ratu u Bosni.

Iako je bila osporavana, napadana, čak i fizički, zbog borbe za istinu o dešavanjima na Balkanu, Norvežani su je 2005. odabrali za jednu od 5 žena - stranaca godine! Posle dvadeset godina, dr Mitić se vratila iz Norveške, i danas živi u Beogradu.

Vanja Vasić je dobitnik nagrade "Zlatna buklija" za emisiju o humanitarcu i osnivaču humanitarne organizacije "Spasimo srpsku decu" iz SAD-a, Milošu Šupici, čoveku uzuzetne stvaralačke snage i volje da čini dobro, da pomaže i deluje kao humanista. Nagrada se dodeljuje za dobrobit predstavljanja vrednog i zaslužnog dobrotvora.

Miloš Šupica je rodom iz Like. Kao osmogodišnjak ostao je bez majke, koju su ustaše ubile 1944. godine. Sa 14 godina odlazi u Kostolac na zanat, sa 19 napušta Jugoslaviju.

U Kaliforniji (SAD) započinje svoj biznis. Otvara auto servis, kasnije još nekoliko. Kroz posao upoznaje mnoge ljude i stiče važne kontakte koji su mu i omogućili da kasnije pomaže svoj narod i otadžbinu.

Nakon izbijanja rata u Jugoslaviji, početkom 90-tih uključuje se u humanitarne aktivnosti koje traju do danas. Neumoran i uporan, i u devetoj deceniji života, ne posustaje...za njega prepreke ne postoje!

Emisije o dr Zorici Sarah Mitić možete pogledati ovde i ovde

Emisiju o Milošu Šupici možete pogledati ovde

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи