Читај ми!

Beč: O nalazištu rimskog novca na području centralnog Pomoravlja

Čime se odlikuju nalazišta rimskog novca na području centralnog Pomoravlja čuće publika u Beču od Dušana S. Raškovića, muzejskog savetnika, u subotu, 7. maja, u 18 sati.

Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karačić" u Beču organizuje predavanje „Nalazi rimskog novca na području centralnog Pomoravlja" Dušana S. Raškovića, muzejskog savetnika,  7. maja 2022. godine, sa početkom u 18 sati.

Predavanje će se održati u prostorijama Zajednice srpskih klubova u Beču na adresi 1100 Gudrunstrasse 133b.

 Biografija

Dušan S. Rašković je rođen u Šibeniku, Republika Hrvatska, 2. oktobra 1956. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Drnišu. Filozofski fakultet, odeljenje za povijest i arheologiju, završio u Zadru. Diplomirao na temu „Drniški kraj u antici-topografija i nalazi", kod prof. Julijana Medinija.

Radio u Muzeju drniške Krajine u Drnišu, koji je delovao pri Centru za kulturu u Drnišu, u periodu od 1987. do 1991. godine. U Narodnom muzeju u Kruševcu, radio kao arheolog, od kraja 1992. godine, do kraja 2013. godine, gde je stekao naslov muzejski savetnik. Sudelovao, pa i vodio više arheoloških iskopavanja.

Ističemo lokalitete, kao što je, lokalitet rimska Salona kod Splita, lokalitet „Konopljara" u selu Čitluk, kod Kruševca, lokalitet „Bedem" u selu Maskare, kod Varvarina, lokalitet „Ukosa" u Grad Stalaću, lokalitet „Gradac" u selu Gornje Leviće, kod Brusa, lokalitet „Nebeske stolice" na Kopaoniku, lokalitet „Caričin grad" kod Lebana, lokalitet „Gradina" na Jelici kod Čačka, lokalitet Medijana kod Niša, lokalitet keramičarskog kompleksa peći u selu Suvaja, kod Kruševca, lokalitet manastira Drenča kod Aleksandrovca, lokalitet manastira Veluće kod Trstenika, lokalitet manastira Milentija kod Brusa, lokalitet manastira Županjevac kod Rekovca. Autor je više muzejskih izložbi sa arheološkom tematikom.

Navedimo izložbe: „Horizonti Konopljare", „Ranovizantijska utvrđenja u kruševačkom okružju", „Arheološka nalazišta na području generalnog plana Kruševac 2021. godine", „Mojsinjska sveta gora", „Rezultati dosadašnjih arheoloških istraživanja kompleksa Lazarevog grada 1961-2002", „Vitkovačko polje u praistoriji", „Utvrđenje Ukosa u Grad Stalaću, Vizantija na Mojsinju", „Kult boga Mitra u okružju sastava Morava".

Autor je više od 100 stručnih i naučnih radova, na arheološku i istorijsku tematiku i učesnik više od 50 naučnik i stručnih skupava i okruglih stolova.  

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво