Читај ми!

Pupinova zvezda zasijala u Ljubljani

Muzejska izložba, predavanje i monodrama o životu i delu Mihajla Pupina održana je u Parohijskom domu u Ljubljani.

Mali pastir iz banatskog sela idvor sledeći svoje snove o nauci i obrazovanju vinuo se u zvezde i promenio tok čovečanstva.

Mihajlo Pupin je jedan od najvećih svetskih umova,ugledni član srpskog, slovenačkog i američkog društva sa objavljenih 36 naučnih radova i 41 patentom, a koliko je značajan bio u svetu nauke govori i podatak da jedan krater na mesecu nosi ime Pupinov krater.

Posetioci izložbe i gosti nisu krili emocije posle predavanja o ovom izvanrednom naučniku, pronalazaču i geniju svoga vremena.

"Ono što je za nas značajno i što treba da se trudimo jeste da je on zaista princip postojanja jednog svetionika koji nam prave orjentire", kaže dr Dragoljub Cucić.

"Mi znamo da je prvi telefon izumeo Aleksandar Bel, mi to ne osporavamo, ali upotreba tog telefona bila je na samo desetak kilometara udaljenosti. Zahvaljujući Mihajlu i kalemovima koje je izumeo, telefon se koristi na neograničenim udaljenostima", kaže Ljupka Morišan.

"Na koncu te večeri, imao sam divan susret sa publikom u Ljubljani...to je inače moje prvo gostovanje u Ljubljani i ostao sam bez teksta, zbog te topline i tog srdačnog prijema svih ljudi ovde, i pre svega, domaćina i divne publike koja je napunila ovu salu i zaista je bilo sve iznad očekivanja", kaže glumac Fuad Tabučić.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво