Читај ми!

"Antologije srpske ženske poezije" - špansko izdanje

Špansko izdanje "Antologije srpske ženske poezije" (LIGERA VUELA LA SOMBRA) biće predstavljeno novinarima u četvrtak 14. aprila u Srpskom PEN centru. Sa njima će razgovarati pesnikinja Radmila Lazić, priređivačica ove antologije, kao i nekoliko zastupljenih pesnikinja. "Antologija srpske ženske poezije" objavljena je na španskom jeziku početkom 2022. godine u Madridu, u izdavačkoj kući Vaso Roto.

Antologija je štampana u ediciji Sombre (senke) koja je pokrenuta 2016. sa idejom da objavljuje (prigušene) pesničke glasove žena španskog govornog područja, da bi od 2021. godine edicija proširila svoju delatnost na objavljivanje pesničkih antologija iz drugih zemalja i kultura, s jezika van španskog govornog područja. Prošle i ove godine objavljene su dvojezično (izvorni jezik/španski) pesničke antologije iz Portugalije, Rumunije, Češke, Srbije i Poljske.

Srpsku antologiju priredila je pesnikinja Radmila Lazić. Prevoditeljka sa srpskog na španski jezik bila je Dubravka Sužnjević, koja je prevodila mnoge prozne srpske pisce, ali i celokupna dela Vaska Pope.

Antologija će biti distribuirana na čitavom španskom govornom području koje broji preko 500 miliona ljudi. Ovu antologiju će dobiti svi slavistički centri, kao i španski kulturni centri Servantes u svetu.

U ovoj antologiji nalazi se sedamnaest pesnikinja, rođenih između 1957. i 1989. godine. Pesme su štampane dvojezično, a pesme na srpskom jeziku štampane su ćiriličnim pismom.

U antologiji se nalazi izbor iz poezije Nine Živančević, Snežane Minić, Jelene Lengold, Danice Vukićević, Marije Midžović, Marije Knežević, Jelene Marinkov, Dragice Stojanović, Dejane Nikolić, Vladislave Vojnović, Ane Ristović, Nataše Žižović, Milene Marković, Ane Seferović, Dragane Mladenović, Maje Solar, Čarne Popović.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи