Читај ми!

Konzul Milica Topalović iz Berlina na onlajn času nastave na srpskom jeziku

Za učenike koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku u istočnom delu Savezne Republike Nemačke, poslednji časovi bili su veoma interesantni.

Povodom obeležavanja značajnih praznika i nastavnih tema, važno je da na redovnim i onlajn časovima gostuju predstavnici kulturnih i obrazovnih institucija iz Republike Srbije i SR Nemačke. Ovo je jedan od mnogih načina, kako se naši đaci povezuju sa maticom i usvajaju znanja koja su vezana za našu zemlju i njen istorijski i geografski kontekst.

Konzul Milica Topalović je gostovala na času onlajn odeljenja Dopunske nastave na srpskom jeziku i sa decom razgovarala o tome čime se bavi jedan konzul, da li je to zanimanje teško i kako konzul može pomoći našim građanima u inostranstvu.

U uvodnom delu časa nastavnica srpskog jezika Marija Aleksić je govorila učenicima uopšteno na temu zanimanja i predstavila je putem prezentacije jedno od najčešćih zanimanja u Republici Srbiji. Konzul Milica Topalović pozdravila je učenike lepim rečima i kazala im je nekoliko važnih i zanimljivih činjenica, koje su vezane za njen poziv. Učenici su imali prilike da postave konzulki i nekoliko interesantnih pitanja. Zanimalo ih je kako i na koji način se postaje konzul, koju školu je završila za to zvanje i da li je njen posao težak.

Đaci su pomno pratili njeno izlaganje i sa oduševljenjem su reagovali na činjenicu da sada znaju kome da se obrate, ukoliko slučajno izgube pasoš ili žele iz nekog razloga da dobiju novi.

U završnom delu časa organizovan je i kviz, gde su učenici odgovarali tačno na sva postavljena pitanja i u čast gostovanja konzula iz srpske ambasade u Berlinu (konzularnog odeljenja), otpevali su i stihove srpske narodne pesme „Razgranala grana jorgovana."

Pored konzulkinog gostovanja, na času su bile prisutne i nastavnice srpskog jezika iz Frankfurta Bojana Rakonjac, nastavnica iz Londona Vida Milojković i nastavnica iz Osla, Gordana Čović -Jovanović. One takođe imaju svoje onlajn grupe učenika i nastavnica Marija Aleksić smatra da je ovo bila jedna vrsta uglednog časa i ostvarivanje jedne lepe i zajedničke saradnje svih prisutnih gostiju.

Učenike koji su deo onlajn odeljenja u okviru pilot programa za izvođenje obrazovno-vaspitnog rada na daljinu, kao i redovne učenike koji pohađaju nastavu u Berlinu, neophodno je što više uključivati i u druge vidove projektnih aktivnosti. Na taj način se uspostavlja saradnja i sa drugim nastavnicima i đacima iz ostalih država, uz razvijanje međukulturalne svesti svih učenika, koja ima za cilj pozitivan uticaj u razvoju ličnosti svakog deteta i jačanju kulturno-istorijskog identiteta.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво