Читај ми!

Srpski radio "Mladost" Aarau - Švajcarska traje četvrt veka

Pre dvadeset pet (25) godina, tačnije 1. aprila 1997. godine, emitovana je prva srpska radio-emisija sa švajcarskog radija kanala "K" u Arau.

Grupa entuzijasta, u želji da se i srpska reč čuje, već svih ovih minulih godina radi u interesu srpske populacije koja živi i radi u rasejanju, čuvajući srpsku reč, jezik i bogatu kulturnu baštinu. Redovno, svakog četvrtka, u terminu od 20 do 21 sat, na frekvenciji 94,9 megaherca, kao i putem internata na adresi: kanalk.ch, donosi nove informacije iz oblasti javnog i društvenog života.

"Promovišući srpsku kulturu i tradiciju, ali i potrebu da se uključimo u multimedijalne i multikulturalne tokove, prihvatili smo se ovog značajnog i odgovornog posla da sa mnogo patriotizma i ljubavi prema svom rodu, bez ikakvih materijalnih nadoknada realizujemo veliki broj časova "živog" programa.

Radio "Mladost" se posebno ponosi velikim brojem gostiju, koji su učestvovali u našim emisijama, počev od predstavnika klubova, KUD-ova, diplomata, pesnika, glumaca, pevača, sportista i mnogih drugih. Poseban prostor izdvajamo za decu, roditelje i profesore Dopunske nastave na srpskom jeziku, sa željom da se ovaj važan segment obrazovanja populariše i okupi što veći broj naše dece, nauči ih maternjem jeziku i razvije ljubav prema otadžbini. Imamo višegodišnju dobru saradnju sa Maticom, njenim institucijama tako da su informacije iz otadžbine takođe deo koncepcije naših emisija. Godinama je srpskom radiju "Mladost" iz Araua zaštitni znak najavna i odjavna špica muzičke numere "Svilen konac" i „Nizamski rastanak".

Želim i u ovoj jubilarnoj godini da podsetim vaše uvažene čitaoce da je naš uređivački tim na samom početku rada, već naredne 1998. godine proglašen za najbolji u konkurenciji 22 strane redakcije kanala "K", a bilo je i drugih značajnih nagrada u proteklom vremenu, te bih se i na ovaj način zahvalila svima onima koji su dali doprinos našem radiju, prethodnih godina kako bi naše emisije bile zanimljive i sadržajne, kao i našim dragim slušaocima koji su bili uz nas, i svojim pohvalama, ali i kritikama doprineli da nam emisije budu što bolje i slušanije. Prvi urednik radija "Mladost" bio je pokojni Milan Šmitran, koga se uvek sa pijetetom sećamo", kaže urednica srpskog radija "Mladost" Anđelka Krasojević.

Članovi redakcije danas su: Danijela Glišić, Zoran Mihajlović i Anđelka Krasojević, urednica koja već dvadeset godina uređuje i vodi emisije na srpskom jeziku. Član radija je i Zoran Jovanović, čiji je zadatak koordinacija sa Švajcarcima.

"Posle svih ovih godina volonterskog i pregornog rada, nameće se zaključak da smo uspešno čuvali i sačuvali srpsku reč na prostorima gde živi i radi veliki broj naših sunarodnika. Ali, da bismo nastavili sa našim važnim zadatkom, moram da iskoristim priliku i podsetim da nam je na tom zajedničkom zadatku neophodna i finansijska podrška", zaključuje Anđelka Krasojević.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво