Читај ми!

Srpski mesec u Velikoj Britaniji okupio brojne učesnike iz dijaspore i matice

O tridesetogodišnjem radu Programa za dijasporu RTS-a govorila je odgovorna urednica Programa Suzana Gvozdenović Puzović u okviru tradicionalne manifestacije "Srpski mesec u Velikoj Britaniji 2022", održane 14. put, od 27. januara do 1. marta 2022. širom ove ostrvske zemlje sa brojnom srpskom dijasporom. Stigao nam je detaljan izveštaj od organizatora manifestacije, a to je "Okrugli sto Velike Britanije".

Ove godine, zbog posledica pandemije, većina događaja se održala virtuelno ali smo ipak uspeli i neke događaje da organizujemo sa publikom, na veliku radost učesnika ali i publike. Kao i prošle godine, pozitivan aspekt virtuelnih događaja je da će ti sadržaji biti dostupniji publici širom Velike Britanije, a takođe i iz celog sveta.

Tradicionalni katalog Srpskog meseca je ove godine dobio nastavak nove forme i tematski sadržaj Britanski Srbi - drugi deo. Katalog predstavlja članke o istoriji i tokovima razvoja naše dijaspore širom Velike Britanije, ali i Republike Irske, uključujući gradove London, Birmigen, Bedford, Bratford, Bristol, Reding, Kanterburi, Kardif, Koventri, Kork, Darbi, Dablin, Halifaks, Lester, Gilford i Oksford. Ovim putem je širok dijapazon srpske zajednice predstavljen čitaocima, uključujući i članke mlađe generacije koja je odrasla u Velikoj Britaniji i Republici Irskoj, o tome kako oni doživljavaju svoje srpsko poreklo.

Kao deo Svetosavske proslave nastavili smo da promovišemo naše crkve i znamenitosti, i ove godine objavili video o jedinstvenoj Lazarica crkvi u Birmingemu. Otac Nenad Popović je predstavio istoriju nastanka naše parohije i zajednice u Birmingemu i izgradnje crkve Lazarica. Takođe nas je upoznao sa detaljima oslikanih fresaka i unutrašnjom strukturom same crkve koja je danas jedna od značajnih znamenitosti srpske kulture u Britaniji.

 Poznati Srbi u Velikoj Britaniji

Istoga dana je objavljen i katalog Srpskog meseca sa puno informacija o našoj zajednici, aktivnim organizacijama, grupama, školama, kao i uspešnim pojedincima (akademicima, umetnicima i sportistima). Katalozi su retki pisani dokumenti koji ovako široko opisuje nastanak srpske zajednice u Britaniji i prate njen razvoj do današnjih dana.

Nadogradili smo informacije o istoriji i tokovima razvoja naše dijaspore širom Britanije štampane 2021. godine, uključivši dodatne gradove Bradford, Derbi, Kardif u Velsu i Irsku. Takođe smo ove godine otišli korak dalje i pod poglavljem Veliki britanski Srbi predstavili 12 poznatih Srba koji su živeli u Britaniji, uključujući Dositeja Obradovića, Slobodana Jovanovića, Čedomilja Mijatovića, Miloša Crnjanskog, Borislava Pekića i mnoge druge. Tu si i poglavlja Prominentni Srbi koji su studirali u Britaniji (Borivoje Nedić i Vladeta Popović), Britanski prijatelji Srbije, kao i članci o savezništvu između Srbije i Britanije tokom Velikog rata i povezanosti kraljevskih porodica Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Program je nastavljen sa Svetosavskom akademijom koja je održana virtuelno 27. januara u organizaciji Srpske pravoslavne crkve Sv. Sava u Londonu. Gosti programa su bili otac Miloš Vesin iz Čikaga, dr Đorđe Koldžić iz Bostona, arhimandrit Sava Janjić iz manastira Dečani u Srbiji i crkveni hor. Svetosavske proslave su održane i uživo 29. i 30. januara u Londonu, Birmingemu i Halifaksu sa prikladnim programima u izvedbi folklornih grupa i učenika srpskih škola. Veoma nam je drago da su ove godine srpske škole i folklorne grupe bile u mogućnosti da ponovo javno nastupe.

Slikar Đorđe Perendia je izlagao svoje radove na izložbama u Avivson Art galeriji (Avivson Art Gallery show), kao i u Bukeri galeriji (Bookery Gallerie - Schrödinger's Cat Exhibition) tokom januara i februara.

 Posećanje na srpsku istorijsku prošlost

Kurator Srpske kuće na Krfu dr Ljubomir Saramandić održao je predavanje pod nazivom Hodočašće na Krf, pričajući o boravku srpskih vojnika na Krfu tokom Prvog svetskog rata. Tom prilikom je predstavljena i Srpska kuća na Krfu putem virtuelnog obilaska. Događaj je organizovalo Srpsko društvo 5. februara u Domu Vladike Nikolaja, pri crkvi Sv. Sava u Londonu.

Na istom mestu je 9. februara Jasenovac i Holokast fondacija obeležila Dan sećanja na žrtve Holokasta. Gost prof. dr. Gideon Grajf, autor knjige Jasenovac, Aušvic Balkana je privukao izuzetnu pažnju mnogobrojne publike i ovo je bio jedan od najbolje posećenih događaja. Iste večeri prikazan je i dokumentarni film Zaboravljen genocid i greh ćutanja koji je dobio prestižnu nagradu američkog tela Sinopsis, u kategoriji Najboljeg dokumentarnog filma za socijalnu pravdu 2021. i 2022. godine.

Članovi Britansko-srpske doktorske asocijacije su i ove godine obradila dosta tema iz različitih oblasti medicine uključujući dijabetis, autizam, demenciju i druge oblasti, kao i posledice kovida na virtuelnom predavanju 20. februara.

Srpski siti klub je organizovao seriju virtuelnih intervjua sa gostima iz različitih oblasti: piscem Živojinom Ivkovićem, glumicom Vesnom Stranojević, piscem i edukatorom Biljanom Krstović i Tatjanom Dražilović iz Centra za socijalne integracije dece i mladih Zvezda.

Gost virtuelne radionice organizovane od strane Liberejting sinema (Liberating Cinema) bio je režiser Goran Marković.

 Predstave, koncerti, radionice...

Tokom Srpskog meseca održane su tri pozorišne predstave namenjene različitoj publici. Britansko pozorište Feč teatar (Fetch Theatre) je u saradnji sa Srpskim savetom Velike Britanije odigralo predstavu Hitleria Piceria u pozorištu Stejbls (The Stables) u Hejstingsu 16. februara. Engleski dramski pisac i glumac Džon Nols (John Knowels) je autor ove komične drame, glumci su takođe Britanci, dok je tematika bazirana na našem podneblju. Ova saradnja je omogućila širi pristup britanskoj publici jer je predstava istovremeno prikazana i uživo preko interneta putem lajvstrima. Snimak je dostupan na Jutjub kanalu i biće iskorišćen i po završetku manifestacije.

Predstava Trejd (Trade) / Trgovina, delo dramske spisateljice našeg porekla Ele Dorman Gajić, a u režiji Medi Korner (Maddy Corner) je saradnja srpskih i britanskih glumaca u osvrtu na temu trgovine ljudima, koja se prikazivala u Omnibus teatru u Londonu od 15. do 19. februara. Predstava je bila dostupna na oba jezika i dobila je izuzetne kritike od strane britanskih medija.

Predstava Milunka u izvedbi glumice Vesne Stanković (Jugoslovensko dramsko pozorište), a u organizaciji Srpskog društva u saradnji sa Srpskim savetom, održana je na srpskom jeziku 26. februara u crkvi Svetog Ciprijana (St Cyprian church) u Londonu. Predstava je bila namenjena kako odraslima, tako i deci od 6 do 14 godina. Kraća verzija za decu je održana kao deo ceremonije dodele diploma studentima škole za srpski jezik na srednjoškolskom nivou (GCSE nivo). Ovo je bila izuzetna prilika da se mladi upoznaju sa srpskom istorijom Prvog svetskog rata.

U tome je pored predstave pomogla i Zvezdana Popović svojim predavanjem o ženama heroinama u stranim medicinskim misijama u Srbiji koje je propraćeno izložbom. Događaj je bio izuzetno posećen i vrlo edukativan. U večernjim satima stariji gledaoci imali su priliku da gledaju dužu verziju monologa o srpskoj heroini Milunki Savić. Pomen ženama stranih misija je održan istoga dana u jutarnjim časovima posle Zadušnica u crkvi Svetog Save, čineći ovaj dan posvećen heroinama Velikog rata kompletnim.

Koncert Melodije južnog sentimenta održan 22. februara u Londonu bio je prilika da se posle duže pauze zbog pandemije pripadnici naše i britanske javnosti ponovo okupe. Sopran Silva Mekvin i pijanistkinja Maja Džordan su predstavile raznovrstan repertoar pesama iz Italije, Španije, Argentine. Srpske starogradske pesme su svakako bile najpopularniji deo programa ove večeri, inspirišući publiku da se pridruži izvođačima u prijatnoj atmosferi paba Roket.

Pripadnici naše zajednice imali su priliku da se druže i u pabu Paja i konj (Paya & Horse) na Beogradskoj žurci 5. februara, uz živu muziku sa balkanskog podneblja.

Britanska dobrotvorna organizacija Rajmond Nikolet trast (Raymond Nicolet Trust) koja neumorno sakuplja sredstva da pomogne školama u Srbiji, održala je virtuelno druženje 12. februara. Ovom prilikom organizacija je predstavila svoj rad i pokrovitelje, kao i škole iz Bajine Bašte, Sombora, Subotice i Crvene Reke sa kojima sarađuje. Program su obogatili i muzičari violinistkinja Miljana Popović Materni (Srbija) i pijanisti Patrik Hemerl / Patrick Hemmerle (Francuska) i Viktor Maslov (Rusija).

Dr Jelena Nolan-Rol iz Bristola organizovala je Radionicu za pisce sa temom dijaspora, sa ciljem da da podstrek piscima svih nivoa u daljem radu. Učesnici su se saglasili da nastave sa ovakvom vrstom druženja i razmenom iskustava u pisanju i po završetku Srpskog meseca.

Tradicionalni Mini sajam knjiga, deveti po redu, održan je tokom dva dana, 26. i 27. februara na virtuelnoj platformi ZOOM. Srpska biblioteka u Londonu je predstavila dva autora. Dr Raško Radović koji već duže vreme živi u Pekingu predstavio je svoje knjige iz oblasti kulture, nauke i psihijatrije, kao i istorije kulturnog nasleđa. Viktor Lazić je razgovorao o kolekciji neobičnih i retkih knjiga, nedavnom putovanju u Egipat i Sudan, kao i o biblioteci i kulturnoj baštini ADLIGAT u Beogradu.

Program Srpskog meseca se završio druženjem sa mlađim pripadnicima srpske zajednice. To je bila prilika za drugu i treću generaciju naše dijaspore da predstavnicima Srpskog saveta da svoje predloge i ideje kako privući mlađu generaciju da aktivno učestvuje u radu naših organizacija, promovisanju naše zajednice u Britaniji i međusobnom povezivanju.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво