Читај ми!

Slovenija: Broj đaka premašio sva očekivanja

Učenje srpskog jezika kao dopunske nastave u slovenačkim osnovnim školama je projekat koji je osmišljen na inicijativu Ambasade Republike Srbije pre dve i po godine i odziv srpske zajednice u Sloveniji premašio je sva očekivanja. Procena je da trenutno u Sloveniji živi oko 70 hiljada državljana Srbije koji su prepoznali značaj projekta očuvanja identiteta, pismenosti i istorije našeg naroda.

Ministarstvo prosvete Republike Srbije odmah je prepoznalo značaj akcije, raspisalo konkurs i uputilo već na samom početku osam učitelja iz Srbije i četvoro koji su već bili angažovani ovde po školama.

Slovenačko ministarstvo prosvete delimično sufinansira i izuzetno podržava akciju učenja srpskog jezika. Ovo je inače prva generacija dece koji srpski uče po ovakvoj nastavnoj metodi.

Očuvanje identiteta nacije od prevashodnog je značaja za svaku državu, a učenje srpskog jezika je najbolja podloga za to.

"Prošle godine zaista smo imali veliko zadovoljstvo da potpišemo na kraju školske godine preko 1100 đačkih knjižica, nakon završene nastave srpskog jezika i kulture. Ove godine imamo povećanje, preko 1200 đaka pohađa nastavu srpskog jezika i književnosti, i očekujemo i verujemo da će taj trend da se nastavi", amabasadorka Srbije u Sloveniji Zorana Vlatković.

Učitelji su sa radošću pristupili novom zadatku, a deca su srećna jer usvajaju znanja koja do sada nisu imali.

"Aktivnosti su organizovane tako da učenici budu u prilici, ne samo da pišu, čitaju, crtaju, već da razmenjuju mišljenja, da argumentuju svoje stavove, mogu da debatuju. Iako predajemo tri predmeta: Srpski jezik, Moja otadžbina i Osnove kulture srpskog naroda, ne postoje oštre granice između tih predmeta", kaže učiteljica Jelena Stefanović.

"Nastava se odvija u slovenačkim osnovnim školama, tamo gde postoji mogućnost za to, a gde nema mogućnosti, učenici iz tih škola imaju organizovanu nastavu, kao ovde, u Parohijskom domu u Ljubljani, isto tako i pri crkvi u Mariboru, u Kopru i drugim mestima", kaže učitelj Danilo Spasojević.

I za kraj ovog priloga Anastasija koja ima deset godina nas podseća šta je to drugarstvo:

"Kad se volimo i skupa igramo različite stvari, što nas združi i zbliži."

A odrasli na to ponekad zaborave.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво