Читај ми!

Film "Čekajući Handkea" uskoro u austrijskim bioskopima

U organizaciji Kulturno prosvetnog centra "Petrovac na Mlavi" i humanitarne organizacije SPOJI iz Inzbruka (Austrija), 7. marta, građani Petrovca na Mlavi mogli su da pogledaju Braničevsku premijeru filma "Čekajući Handkea", koji se u bioskopskoj sali Petrovca našao odmah posle svetske premijere u Sankt Peterburgu i Beogradu.

Organizacija SPOJI je 2020/21. godine podržala film donacijom za postprodukciju.

Premijeru je pesmom otvorila Pevačka grupa „Đurđevke", a sa tematikom filma publiku su upoznali predsednik predstavništva SPOJI u Srbiji Stevan Janošević i urednica kulturno umetničkog programa Jasmina Bošković.

Ovaj dokumentarni film kroz priču metohijske enklave u Velikoj Hoči i njenih stanovnika koji se bore da postave ploču u čast austrijskog nobelovca Petera Handkea, na jedinstven i verodostojan način govori o tragičnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Nakon filma je usledila diskusija sa rediteljem Goranom Radovanovićem, na kojoj su prisutni mogli da postavljaju pitanja, ali i da saslušaju vrlo zanimljive stavove našeg velikog reditelja. Ovom prilikom najavljen je novi igrani film „Bauk" čija je tematika bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, a čije snimanje kreće upravo 24. marta 2022. na dan kada je pre 23 godine krenula NATO agresija na Srbiju i Crnu Goru.

Premijeru su uveličali svojim prisustvom Dobrica Milosavljević, pomoćnik predsednika opštine, protojerej-stavrofor Miodrag Vukosavljević i protojerej Milenko Lakić, časni oci petrovački, Nebojša Stojadinović, predsednik Ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Petrovca na Mlavi, Darko Prokić i Željko Miljković, veterani sa Kosova i Metohije i Košara, Nikola Pajić, predstavnik Salona keramike Pajić, kao i Mirko Palević, predstavnik kluba Hemingvej.

Prikupljeno je 34.060 dinara, a novac je namenjen ugroženim višečlanim porodicama na Kosovu i Metohiji i kao podrška snimanju filma „Bauk".

Film „Čekajući Handkea" prikazaće se u Austriji u narednim gradovima i bioskopima:

Nedelja, 20. marta 2022.u 18.00 časova:

- METROPOL KINO, Innstr. 5, 6020 INNSBRUCK

- HOLLYWOOD MEGAPLEX GASOMETER, Guglgasse 11, 1110 WIEN

- HOLLYWOOD MEGAPLEX PLUSCITY, Pluskaufstr. 7, 4061 PASCHING (LINZ)

- HOLLYWOOD MEGAPLEX ST. PÖLTEN, Engelbert-Laimer-Str. 1, 3100 ST. PÖLTEN

Sav prihod od austrijske premijere biće namenjen ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i podršci snimanju filma „Bauk", saopštava SPOJI.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво