Читај ми!

Branku Samarovskom Velika nagrada za glumu

Austrijski glumac, poreklom iz Beograda, Branko Samarovski, dobitnik je Velike nagrade za glumu koja će mu biti urušena na filmskom festivalu "Diagonale 2022" u Gracu.

Uprava festivala saopsstila je da će pozorišni, filmski i televizijski glumac dobiti ovu značajnu nagradu u obliku umetničkog dela Konstantina Luzera.

"Branko Samarovski prikazao je svoju glumaccku ssirinu ne samo u pozorištu, već i u filmovima. On rado prikazuje ekcentrične, čudne i uvek ljudske karaktere, bez kojih bi austrijski film bio mnogo siromašniji. On je majstor sa šarmom, pameti i hrabrosti“, istakli su članovi žirija Ute Baumhakl, Kristijan Konrad, Mari Krojcer, August Šmelcer i Kristina Ssprenger.

U satiri „Mladi monah“ iz 1978. godine je Samarovski prvi put, u sporednoj ulozi, glumio u jednom filmu.

Nakon toga on je učestvovao u brojnim filmskim i televizijskim produkcijama.

Za ulogu invalida u televizijskom filmu „Pobuna“ iz 1993. godine on je dobio „Zlatni kadar“ za najbolju glumu od Udruženja austrijskih kamermana.

Prvo angažovanje u pozorištu Samarovski je imao 1966. u Gracu, te je potom igrao i u Nemačkoj.

Od 1991. on je član bečkog "Burgteatra".

Samarovski je rođen 1939. u Beogradu, gde je u Zemunu, u delu u kojem su bile nastanjene Dunavske Švabe živeo do svoje pete godine, kada je njegova porodica izbegla u Austriju.
Kao 14-ogodišnjak on je zapocceo uccenje zanata bravara u Salcburgu, a pored bavljenja tim poslom on je nastupao i u pozorištu. Išao je na privatne časove glume i kasnije je završio glumu na Mocarteumu.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи