Читај ми!

Bogat kulturni program u Dubaiju na Dan državnosti

Violinista Stefan Milenković, glumica Jelena Gavrilović, Ansambl "Kolo", maestro Petar Marić, nastupaju na Svetskoj izložbi "Ekspo 2020" u Dubaiju u programu posvećenom Danu državnosti Republike Srbije, saopštili su iz Srpskog paviljona na Ekspo izložbi.

Kruna svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2020 u Dubaiju predstavljaće upravo svi ti nastupi na Dan državnosti Srbije, koji će biti obeleženi bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, što ima za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje.

Kako je istakla Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam, dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi odavno su premašili prvobitna očekivanja.

"Srbija je već postigla impresivne rezultate, budući da je Paviljon Srbije do sada posetilo više od 700.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, do sada se predstavilo više od 1.000 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima", rekla je Ana Ilić, takođe i zamenica generalne komesarke Srbije za EKSPO 2020 Dubai.

Posetiocima iz celog sveta predstaviće se Ansambl „Kolo“, Gudačka reprezentacija mladih Stefana Milenkovića, maestro Petar Marić, ali i drugi učesnici bogatog kulturnog i poslovnog programa.

"Ponosna sam što smo uspeli da razbijemo mit da jedna ”mala” država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama i što smo se celom svetu predstavili kao moderna, kreativna i inovativna zemlja", naglasila je Ilić.

U tom maniru, kako kaže Ilićeva, Srbija će proslaviti i svoj Nacionalni dan na Svetskoj izložbi koji se održava 15. februara - na Dan državnosti Republike Srbije.

"Za tu priliku pripremljen je bogat kulturno umetnički program, koji će pratiti posetioci EKSPO-a iz celog sveta: Ansambl ”Kolo” predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz svih krajeva naše zemlje.

Svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu će imati Gudačka reprezentacija mladih, koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića, čiji program je posebno osmišljen za Dan državnosti Srbije.

"Krećemoooo! Devet veličanstvenih koji će predstavljati Srbiju 15. februara u Dubaiju sa dva nastupa i posebno koncipiranim programom za ovu jedinstvenu formaciju. Neverovatno sam ponosan na vas i inspirisan onim što predstavljate kao ljudska bića i kao muzičari - hvala vam od srca!", zapisao je Stefan Milenković na svojoj Fejsbuk stranici.

Onda je dodao reči zahvalnosti: "Veliko hvala fenomenalnoj Ani Krstajić za Nacionalnu Svitu komponovanu za ovu priliku, kao i svestranom Svetozaru Nesiću za aranžmane ostalih numera - i naravno platformi “Srbija stvara” za svu podršku od samog početka. A posebno hvala našem anđelu čuvaru Dragani Lončar iz "komandnog centra" za neverovatnu profesionalnost i logistiku koja je bila potrebna da sve funkcioniše besprekorno”.

U večernjem delu programa, koji se iz impresivne Al Njasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike "Balkan film akustik", koji izvode poznata glumica Jelena Gavrilović itekstopisac, kompozitorka i muzička producentkinja Aleksandra Marković.

Njih dve će održati ekskluzivan koncert na “Dubai Ekspo 2020” u okviru paviljona Srbije - 15. februara kao emotivan akustičan nastup kroz repertoar domaće filmske muzike koja se na ovim prostorima najvisse slušala.

Na repertoaru će im biti numere iz novijih filmova, do pomalo zaboravljenih dragih pesama, kao što su kompozicije Darka Kraljića ili etno zvuk iz dela sedme umetnosti.

Svetska izložba - Ekspo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, počela je 1. oktobra 2021. i trajache do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od rekordnih 190 zemalja iz celog sveta.

Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme "Srbije stvara", a tema nastupa glasi - "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво