Читај ми!

Sveti Sava obeležen u srpskim dopunskim školama u Švajcarskoj

U srpskim dopunskim školama širom Švajcarske mesec januar bio je posvećen liku i delu Svetog Save. U kantonima gde zbog zdravstvenih mera nije bilo moguće organizovanje priredbi za roditelje, učenici su sa svojim nastavnicima obeležili Savindan u učionicama, nakon što su na prethodnim časovima predano i sa radošću učestvovali u raznim obrazovnim aktivnostima.

No ipak, na radost učenika i svih prisutnih, Dan Svetog Save je obeležen svečano u pojedinim kantonima gde se veće okupljanje moglo organizovati. Posebno svečano je bilo za učenike iz Friburga koji su se okupili na Savindan u našoj crkvi u Bernu (Belpu) i grupi učenika u Lozani. Svi prisutni su pevali himnu, đaci su recitovali stihove, a kasnije dobili i prigodne poklone od sveštenika, oca Stanka i oca Bogoljuba.

„Svi smo imali samo jednu želju, a to je da u zdravlju dočekamo sledeću proslavu Svetog Save, kao i da to bude onako kako smo nekada slavili, svi zajedno i u crkvama punim đaka, roditelja, učitelja i svih dobronamernih ljudi", rekla je nastavnica Snežana Šaronjić.

U Nojhauzenu učenici dopunske škole iz Šafhauzena i Nojhauzena izveli su prigodan svetosavski program, a sveštenik je zajedno sa domaćinima slave i đacima obavio sečenje kolača. Učenici su glumili delove iz tekstova, pevali i recitovali pesme posvećene Sv.Savi. Program je završen folklornim igrama najmlađe grupe KUD "Kolo" iz Nojhauzena. Deca su svojom energijom i radošću, što su ponovo imala priliku da javno nastupaju, ispunila salu toliko velikom pozitivnom energijom da se aplauz roditelja i gostiju nije mogao zaustaviti.

„Srpski jezik i duh svetosavlja ponovo je vratio osmehe na lica dece i svih prisutnih sa željom da se opet sastanemo i sledeće godine", napisala je nastavnica Ivana Petković.

Deca iz odeljenja u Burgdorfu su došla u subotu, 29. januara, a iz Berna u nedelju, 30. januara sa svojim roditeljima u crkvu u Belpu. Program su pripremile veroučiteljka dr Ađena Marković i Jelena Mitrović, a sve je podržala Crkvena opština Bern i protejerej - stavrofor Stanko Marković. Deca su recitovala, pevala svetosavske pesme, svirala i glumila u dramskim prikazima iz života Sv. Save. Takođe i učenici iz Cugvila i Bila imali su svoju svetosavsku priredbu. Crkvena opština je deci darovala svetosavske paketiće i knjige.
Programu su prisustvovali konzul Republike Srbije Predrag Mandić i ambasador Bosne i Hercegovine Boro Bronza, kao i roditelji učenika.

Srpska dopunska škola u Tićinu u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležila je Savindan, školsku slavu u hramu San Roko u Luganu. Đaci su sa nastavnicom Natašom Malešević spremili recitacije posvećene Svetom Savi, a crkveni odbor je u ime Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj podelio deci paketiće. 

Za učenike dopunske škole na srpskom jeziku u kantonu Valis u kojima nastavu drži nastavnica Mira Tomić centralni događaj bila je zajednička svetosavska proslava u subotu, 29. januara, organizovana u dogovoru sa roditeljima i uz poštovanje svih propisanih mera i ograničenje broja prisutnih u crkvi San Martin, jedinoj u kantonu u kojoj se obavlja pravoslavna služba. Svetosavsku službu i obred lomljenja slavskog kolača obavio je sveštenik Bogoljub Popović zajedno sa učenicima srpske škole. Po završetku programa, sveštenik je učenicima uručio prigodne poklone od Srpske pravoslavne crkve.

U ostalim kantonima gde priredbe nije bilo moguće održati zbog zdravstvenih mera koje su u nadležnosti kantona nastavnici su se trudili da aktivnosti u učionici budu kreativne, radosne i svečane. Ni roditelji nisu ostali uskraćeni jer su dobili na poklon snimljene nastupe svoje dece. Nastavnici Jelena Angelovski, Milja Stević, Milica Marković, Aleksandar Nikolić, Marija Gaćinović, Andrijana Adamović, Gordana Nikolić, Ana Bojičić izvestili su o divnoj atmosferi u svojim učionicama povodom Savindana i potvrdili koliko je za učenike podsticajan i radostan praznik Svetog Save.

 

 

 

 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво