Читај ми!

Izložba "Dostojno Dostojevskog" Teodore Stojanović

Izložba "Dostojno Dostojevskog" autorke Teodore Stojanović otvorena je u Galeriji Doma omladine Beograda i trajaće do 13. februara. Umetnica pokušava da svoja verovanja i shvatanja o liku i delu ruskog pisca Fjodora Mihajlovića Dostojevskog (1821-1881) pretoči u prostor, a lični utisak prenese na posmatrača.

Autorka je bila inspirisana egzistencijalističkom poetikom Dostojevskog, osećanjima skučenosti i teskobe, atmosferom bezizlaznosti i besmisla u kojima se nalaze junaci njegovih dela - romana, priča i pripovedaka.

Takođe, ona je nadahnuta i životnim elanom tih (anti)junaka u smislu traganja za rešenjem, za izlaskom iz paklenih krugova u kojima su zatočeni, pri čemu umetnica oblikovanjem takvog ambijenta osmišljava prostor.

Kako piše u tekstu za izložbu, autorka postavlja zidove u koje će pojedinac sigurno udarati, često iz običnog inata, ali zidove koji ga neće zaustavljati, već koji će predvideti pronalaženje izlaza iz lavirinta.

 Biografija

Teodora Stojanović je rođena je 1995. u Despotovcu i nakon gimnazije u Jagodini, upisala je Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu, gde je diplomirala 2018. i iste godine upisala master akademske studije.

Tokom studija razvija ideje i odlučuje se za književnost kao inspiraciju, koja će postati polazna tačka u oblikovanju enterijera.

Putovala je po Evropi i Aziji, gde se bavila grafičkim dizajnom, ali i dizajniranjem nameštaja, i u maju 2020. otissla je na Tajvan gde je imala posao u fabrici dečjeg nameštaja na poziciji - dizajner namesstaja.

Tokom 2021. godine radila je kao predavač na “Oksford Akademija” pri kursu za dizajn enterijera i nameštaja, a tada je upisala i doktorske studije na FPU u Beogradu, gde trenutno živi i radi.

Zaposlena je kao dizajner enterijera i nameštaja u dizajn studiju “Laura”, a ima više izvedenih projekata iz te oblasti, dok od 2011. izlaže na brojnim grupnim i samostalnim izložbama.

 

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара