Читај ми!

Savindan se obeležio i u Franfurtu i Oslu

U subotu, 29. januara, u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu proslavljen je Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop. I u Oslu su učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Oslu, proslavili svoju školsku slavu u školi, uz prigodni program koji su pripremili.

Posle Večernje molitve koju su služili otac Simon Turkić, otac Slobodan Tijanić i otac Neđeljko Đokić, osvešten je slavski kolač. Zbog važećih mera, ove godine je izostalo lomljenje slavskog kolača sa đacima pa su to učinili sveštenici.

Svetosavsku akademiju Sveti sava, srpska slava pripremile su Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić i Tatjana Milanović, nastavnice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, a gosti su im bili i učenici Integrisane nastave srpskog jezika i nastavnica Mirjana Antanasijević Čekerevac. Veliku podršku pružili su im sveštenici Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg kao i roditelji učenika.

U uvodnom delu prisutnima su se obratili učenici poželevši stihovima srdačnu dobrodošlicu i ističući da „slava je ovo značaja retka, Veliki Uskrs Velikog petka". Zatim je usledio prikaz običaja paljenja slavske sveće i lomljenja kolača uz neizostovanu molitvu domaćina. Kako bi pokazali da je velika dužnost svih nas, a pogotovo škole, da čuvamo sećenje na lik i delo Svetoga Save, data je i scena iz učionice u kojoj učenici govore učiteljici šta su to naučili o prvom srpskom arhiepskopu, da bi im se na kraju Sveti Sava obratio dajućim im blagoslove i šaljući poruku da "jošte živi".

Svečanom tonu akademije doprinelo je i kazivanje poznatih stihova kao i izvođenje prigodnih pesama. Program je završen himnom Svetom Savi. Crkva je za sve mališane obezbedila paketiće.

Nastavnici i učenici su srećni što su ove godine, uz obavezno poštovanje mera, obaveznu distancu i ograničen broj učesnika, ipak uspeli da slavu proslave u hramu, tamo gde joj je i mesto.

 U Oslu

Učenici dopunske nastave na srpskom jeziku u Oslu (Norveška), proslavili su svoju školsku slavu u školi, uz prigodni program koji su pripremili.

Veoma srećni, što mogu da neguju svoj jezik i svoju kulturu i tradiciju u Norveškoj, učenici su svojim učešćem u recitovanju i pevanju, proslavili Savindan, ističući ljubav prema svom maternjem jeziku i značaj velikih reči i dela Svetoga Save.

Učenici mlađe, srednje i starije grupe su otpevali Himnu Svetom Savi. Sa učiteljicama Vesnom Matin i Gordanom Čović Jovanović, đaci su prepričavali priče, legende i pesme, slaveći delo i ime našeg velikog učitelja i prvog srpskog arhiepiskopa.

Na kraju programa, učenici su se poslužili žitom, kolačima i voćem koje su za ovu priliku obezbedili Srpsko akademsko društvo, roditelji i učiteljica Vesna Matin.

Deci su potom podeljene i đačke knjižice za uspešan završetak prvog polugodišta ove školske godine.

 

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара