Читај ми!

Proslava Savindana u hramu Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna

Uz poštovanje epidemioloških mera, proslava najvećeg svetitelja u Srba, Svetog Save, održana je i u Švajcarskoj. Usled pandemije koronavirusom, već drugu godinu zaredom, u samom srcu Švajcarske, u kantonu Bern, u Belpu, održano je nekoliko pojedinačnih priredbi, kao i neizostavna liturgija u čast Svetog Save.

Prvi srpski arhiepiskop i učitelj, nepresušna je inspiracija generacijama dece, prosvetitelja i veroučitelja. Deca su sa velikim interesovanjem pristupila zajedničkom učenju stihova o Svetom Savi, o njegovom životu i onome što je svom narodu ostavio u amanet.

U crkvi Svetih Ćirila i Metodija u Belpu kraj Berna, proslava Savindana je započela kako i dolikuje, liturgijom u čast sveca. Nakon svete liturgije, blagoslovena su slavska obeležja, kolač i žito, koje su pripremile u ime Kola srpskih sestara, članice, Petorovka Manić i Danica Berens Vojvodić. Prota Stanko se obratio vernom narodu čestitajući veliki praznik i nadahnuto besedio o životu i radu Svetog Save, dok su na samom kraju prisutna deca dobila paketiće.

„Na našu veliku radost proslave Svetog Save su i ove godine bile svečane i dostojanstvene. Veliki broj dece i roditelja odazvao se pozivu, pa smo s toga u više navrata održali proslavu, kako bi se ispoštovale sve predviđene mere. Na svakoj proslavi jedan učenik je bio „svečar" i učestvovao u rezanju slavskog kolača, a na kraju programa, sva deca su od Crkvene opštine Bern dobila bogate svetosavske paketiće", istakao je starešina hrama, protojerej-stavrofor Stanko Marković.

Zbog trenutnih mera povodom pandemije, organizatori Savindana su ove, kao i prošle godine, bili prinuđeni da proslavu sa decom koja pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku na teritoriji Bernske parohije podele u više priredbi, koje su održavane tri odvojena dana, i sa manjim brojem učesnika. Učiteljice Snežana Šaronjić i Jelena Mitrović zajedno su sa veroučiteljkom dr Ađenom Marković pripremile decu i osmislile bogat svetosavski program.

Na sam dan praznovanja svetitelja đaci iz Friburga su sa svojom učiteljicom Snežanom Šaronjić otvorili prvu od više svetosavskih priredbi. Program se sastojao u recitovanju i pevanju svetosavskih pesama, kao i izvođenju predstave „Sveti Sava i đaci". Ova priča o Svetom Savi je jedna od omiljenih kod dece, stoga je bilo pravo zadovoljstvo gledati je pretočenu je u dramski komad.

Drugi dan proslave Savindana bio je podeljen - deo učenika Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Burgdorfa, predvođeni učiteljicom Jelenom Mitrović i veroučiteljkom dr Ađenom Marković, pripremili su i izveli dramski program pod nazivom „Sveti Sava uči decu kako da se ponašaju". Druga grupa učenika koji su nastupali istog dana, iz Bila i Cucvila, istakli su se recitacijama i pevanjem pesama o Svetom Savi, dok je učenica Jovana Petrović iz Bila, svirala na violini himnu Svetom Savi i još nekoliko pesama posvećenih svetitelju. Ovu grupu učenika predvodila je veroučiteljka dr Ađena Marković.

„U toku mog petnaestogodišnjeg radnog iskustva u Srpskoj dopunskoj školi imala sam uvek najbolju moguću saradnju sa učiteljicama. Uvek smo zajedno pripremale i izvodile program sa decom. Koristim priliku da se zahvalim i da pohvalim koleginice učiteljice, kao i decu i njihove roditelje, koji uvek podržavaju rad veronauke u Srpskim dopunskim školama.Prezadovoljna sam izvedenim Svetosavskim programom i ove, kao i svih prethodnih godina", istakla je tom prilikom Ađena Marković.

Treći dan proslave Svetog Save u hramu Svetih Ćirila i Metodija u Belpu, održan je 30. januara u prostorijama hrama. Ovoga puta program su izvela deca Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Berna, predvođeni učiteljicom Jelenom Mitrović i veroučiteljkom Ađenom. Deca iz Berna su pevala veliki broj pesama uz pratnju muzičkog instrumenta, a čitane su priče i pesme o životu i delu Svetog Save. Program su, uz izraženu simboliku koju nose njihova imena, završili četvorogodišnji blizanci Rastko i Anastasija, zajedno otpevavši pesmu „Sveta Anastasija", čime su zaradili veliki aplauz.

Na samom kraju priredbe učiteljica Jelena je objasnila značaj ovog velikog praznika, naglasivši kako je, zajedničkim decenijskim radom crkve i Srpske škole, Svetosavlje u Švajcarskoj slavljeno i u vreme ratova, perioda kada je srpski narod bio u teškom položaju, kao i sada tokom globalne pandemije izazvane koronavirusom. Svetosavlje predstavlja žilu kucavicu srpskog naroda, gde god se on nalazio, i sve dok deca uče o svetom Savi s ljubavlju i poštovanjem, koren nacionalnog identiteta ostaće duboko usađen u njima.

Proslavi Savindana su prisustvovali ambasador Bosne i Hercegovine u Švajcarskoj, njegova ekselencija Boro Bronza, kao i konzul Republike Srbije u Švajcarskoj, Predrag Mandić, budući da su i njihova deca uzela učešće u programu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво