Читај ми!

Dodeljene nagrade pesnicima pod Triglavom

Međunarodni knjževni konkurs "Pesnici EU pod Triglavom" (Ljubljana 2022.) raspisan je od strane Udruženja srpskih književnika Slovenije i Evropske akademija srpskih nauka i umetnosti. 23. januara u Ljubljani i 27. januara u Potkozarju - Miljevićima - Gradiška dodeljene su nagrade na Svečanoj akademiji uz bogat kulturno-umetnički program.

Konkurs je uspešno okončan 7. januara 2022. godine.

"Na konkursu su prednost imali mladi pjesnici (do 35 godina), jer smo ovim takmičenjem i ovim konkursom htjeli da motivišemo mlade ljude. Nakon što smo pročitali sve pristigle pjeme možemo zaključiti da su oni uspjeli da ispune ono što smo konkursom i zamislili, na šta smo posebno ponosni", kaže Saša Gajić, predsednik

Prijave na konkurs su pristigle iz 9 država, a najveći broj mladih pesnika javio se iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

žŽiri, u sastavu: David Tepić, Igor Mitić, prof. Drago Borštnar, Ljuban Zimonja i mr Rajka Golić, sastao se 9. januara 2022. godine i doneo odluku o imenima nagrađenih. Moglo se zaključiti da je i na ovaj konkurs prijavljeno najviše ljubavnih i rodoljubivih pesama.

Opšti stav žirija je da su mladi pesnici izuzetno daroviti i da su im konkursi poput ovoga samo vetar u leđa. Žiri je saglasan i oko stava da je većina prispelih pesama idejno i estetski odlično zamišljena.  Na kraju, nakon iznošenja pojedinačnog mišljenja, žiri je doneo sledeće rezultate:

 Tri glavne nagrade

1. Zlatna povelja sa Zlatnom plaketom Evropske akademije srpskih nauka i umetnosti

Osvojeno prvo mesto za pesmu "Sa tobom" Tamare Slavić iz Zrenjanina.

2. Srđan Pucar za pesmu "Zavičaj" iz Gradiške, dobitnik je Srebrne povelje sa srebrnom medaljom USKS.

3. Nevena Milosavljević za pesmu "Molitva majci" iz Zvečana dobitnica je Bronzane povelje Evropske akademije srpskih nauka i umetnosti.

Tri posebne nagrade

1. Tatjana Klincov za pesmu "Svrha života" iz Gradiške dobitnica je Zlatne povelje sa Zlatnom značkom Evropske akademije srpskih nauka i umetnosti.

2. Nikolina Marković iz Gornje Trnove kod Topole za pesmu "Zamisli",  dobitnica je Zlatne povelje sa Zlatnom značkom Evropske akademije srpskih nauka i umetnosti

3. Nikolina Keserović za pesmu "Spavaj zoro" iz Gradiške dobitnica je Zlatne povelje sa Zlatnom značkom Evropske akademije srpskih nauka i umetnosti.

Organizatori su uručili i akademske Povelje sa Zlatnim značkama za nesebičan dugogodišnji književni rad Miladinu Beriću i Savku Pećiću.

Program je vodila Tamara Slavić, koji je muzički obogatio Radenko Torbica - Srećko, a svoje pesme uz nagrađene, recitovalo je i pesnik Milorad Mišo Đurđević. Prisutne su zabavili i aforističari Miladin Berić i Živko Vujić.

Istoga dana oformljena je i Podružnica UEASNU za Republiku Srpsku i BiH, za rukovodioca je izabran Nenad Simić. Generalna sekretarka mr Rajka Golić predala mu je pečat i jedan broj članskih karti.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво