Читај ми!

Srećna Srpska nova godina!

Srpska nova godina dočekana je uglavnom u krugu porodice, kako u Srbiji, tako i u rasejanju. Osim Srpske, novu godinu su dočekale i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora. Živeli!

Uveče je u crkvama praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Julijanska nova godina u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. U domovima je u susret prazniku porodica na okupu. Trpeza je bogata, uz neizostavnu prazničnu pečenicu.

Srpska pravoslavna crkva 1. januara po julijanskom kalendaru slavi spomen u čast Isusa Hrista i Svetog Vasilija, odakle i naziv za Julijansku novu godinu - Vasilica.

Uobičajeno je da se vernici od Vasilice do Bogojavljenja pozdravljaju sa svesrdnim pozdravom "Hristos se rodi!". Na dobrobit i radost svih koji slave. Posebno onih koji o Malom Božiću početak julijanske godine veličaju i praznovanjem krsne slave, svog porodičnog zaštitnika Svetog Vasilija.

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво