Читај ми!

Nove epizode serijala "Teslin narod 2" na RTS Svet-u

Nakon kvalifikacije dokumentarnog filma "Teslin narod" za nominaciju za Oskara 2019. godine, za dugometražni dokumentarni film, u nedelju, 9. januara, na RTS Svet-u premijerno kreće nova sezona dokumentarnog serijala "Teslin narod". Svake nedelje od 22.20 sati na RTS Svet-u, imaćemo priliku da gledamo priče o istaknutim ličnostima srpskog porekla u Sjedinjenim Američkim Državama.

Serijal donosi priče o čuvenoj Mim Bižić, o jednom od vodećih srpskih lidera Aleksu Mačeskom, o velikim dobrotvorima Branku Tupanjcu, Milici Govedarici, dr Nenadu Janićijeviću i Milanu Teofiloviću.

Upoznajemo istaknute biznismene iz Silikonske doline kao što su Saša Novaković, Tihomir Bajić, Voja Lalić, Brano Perković i Nina Monte Karp.

Film i serijal je rađen u koprodukciji Optimistik filma i RTS-a.

Reditelj i producent je Željko Mirković.

Izvršni producenti su Đorđe Jovičić, Mikan Velinović, Borislav Jovičin.

Narator je glumac Džek Dimič, a scenario potpisuju Miloš Rastović, Marko Lopušina i Željko Mirković.

Projekat je inicirala Tesla Science Foundation.

Prijatelji serijala su Serb National Federation, Udruženja banaka Srbije i Visaris.

 1. epizoda: "Teslin narod" - Mim Bižić

Mim Bižić ili čuvena "Srpska majka" ili "Baba Mim" iz Pitsburga je živi svedok četiri uzastopne generacije srpskih imigranata u SAD. Mim sa ponosom sakuplja foto i video arhivu, kao i dokumentaciju njenih predaka za sadašnje i buduće generacije. Njena posvećenost očuvanju srpskog identiteta je bila jedan od glavnih motiva života i rada u SAD.

U ovoj epizodi Teslinog naroda saznajemo od Mim Bižić neposredne detalje o životu prvih doseljenika u Pitsburg obojene ličnim emotivnim iskustvima. Danas je "Baba Mim" simbol sabornosti Srba u SAD i sve generacije srpskih doseljenika sa visokim poštovanjem govore o ovoj veličanstvenoj ženi.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи