Читај ми!

Delegacija iz Srbije u poseti srpskoj zajednici u Čikagu

U Čikagu će od 5. do 9. januara boraviti delegacija iz Srbije koju predvodi ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković. Uz ministra Selakovića, putuje i Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, i drugi članovi. Generalni konzul Republike Srbije u Čikagu Damjan Jović već nedeljama aktivno radi na organizaciji ove posete.

Očekuje se da po prvi put u istoriji srpske dijaspore u Severnoj Americi jedan ministar inostranih poslova Srbije bude za Badnje veče sa srpskim narodom u Čikagu, i to u manastiru Nova Gračanica, zbornom mestu i simbolu Srba u ovom delu sveta. Domaćin gostima iz Beograda je vladika novogračanički srednjezapadnoamerički Longin. Posle liturgije organizovaće se i zajednička posna večera u Društvenoj sali manastira.

Predvićen je i niz drugih događaja. Selaković i Gujon će na Božić biti na svečanoj liturgiji u srpskom Sabornom hramu u Čikagu gde ih očekuje starešina hrama otac Darko Spasojević i drugo sveštenstvo. Istog dana, u večernjim časovima organizuje se prijem i projekcija filma u organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu i Halijard misije, i to u Pricker vojnom muzeju i biblioteci u samom centru Čikaga.

Narednog dana, osmog januara, predviđen je sastanak sa udruženjima, organizacijama i istaknutim pojedincima iz srpske dijaspore u organizaciji Genralnog konzulata u Čikagu i Srpske narodne odbrane.

Iste večeri delegacija bi trebalo da prisustvuje slavi Sveti Stefan u organizaciji čikaškog Udruženja Srba iz Republike Srpske, a to je jedan od najvećih skupova srpske zajednice u Čikagu.

Tokom boravka u SAD, predviđeni su i poslovni sastanci sa organizacijom World Business Chicago i pojedinim kompanijama.

U delegaciji su uz ministra Nikolu Selakovića i direktora Arno Gujona takođe i Miroslav Knežević, v.d. pomoćnik ministra za ekonomsku diplomatiju, Ivan Jakšić, posebni savetnik MSP, i Olga Milojević, v.d. zamenik direktora Uprave za dijasporu.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара