Читај ми!

Saradnja srpskih naučnika sa kolegama u dijaspori je od velikog značaja za razvoj nauke u Srbiji

Fond za nauku Republike Srbije je mlada institucija, osnovana 2019. godine, koja kroz kompetitivne javne pozive finansira projekte naših naučnika. Od osnivanja, Fond za nauku je otvorio pet programa: Program za izvrsne projekte mladih istraživača, Program za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije, Program IDEJE, Specijalni program istraživanja KOVID-19 i Program saradnje srpske nauke sa dijasporom. Do sada je za finansiranje odobreno 177 projekata, kao i još 105 projekata u okviru programa IDEJE koji je nedavno završen. U intervjuu za RTS dijaspora, PR Fonda za nauku Natalija Ginić govorila je o projektima koje finansira Fond za nauku, kao i o značaju Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom.

 Na koji način se zapravo vrši realizacija programa i ko sve može da konkuriše na programe Fonda za nauku?

„Na programe Fonda za nauku mogu da konkurišu projektni timovi, odnosno naučno-istraživačke organizacije kao nosioci projekata. Primera radi, u okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom, projekti 92 projektna tima su dobili finansiranje. Ovaj program podrazumeva saradnju naših naučnika sa kolegama iz dijaspore iz čak 22 zemlje sveta sa pet kontinenata. Dakle, naši naučnici u Srbiji kroz ove projekte mogu da posećuju laboratorije, institute i fakultete u inostranstvu i rade na istraživanjima zajedno sa kolegama iz dijaspore. Naučnici iz dijaspore koji sarađuju sa našim naučnicima u Srbiji rade na prestižnim institucijama kao što su Imperial College u Londonu, Oksford, Kebridž, Klinika Mayo i mnoge druge vrhunske naučno-istraživačke organizacije."

 Kakve su reakcije naših ljudi kada odu tamo, zapravo da li su zadovoljni i da li ste već konkretno realizovali neke projekte i da li su naši naučnici zadovoljni tretmanom tamo i uslovima koje dobijaju?

„Naši naučnici već uveliko sarađuju sa kolegama iz dijaspore. Usled pandemije korona virusa bila su otežana putovanja, ali su neki od projekata već realizovani. Očekujemo da će se realizacija projekata još više zahuktati sledeće godine. Naši naučnici kroz saradnju sa kolegama u inostranstvu mogu da komercijalizuju svoje proizvode, da rade na naučno-istraživačkim radovima, da razvijaju patente, razmenjuju iskustva i znanja i sprovode mnoge druge aktivnosti."

 Kakvi su planovi Fonda za nauku u narednom periodu?

„U narednom periodu, Fond za nauku planira otvaranje dva nova programa, Program IDENTITETI koji je namenjen društvenim i humanističkim naukama i podrazumeva teme koje se odnose na rodne, klasne, nacionalne, verske i druge identitete u Srbiji, i drugi program saradnje nauke i privrede za čistiju životnu sredinu koji će takođe doneti mnoge benefite jer svi smo svesni toga da zagađenje životne sredine postaje gorući problem ne samo u svetu, već i u Srbiji."

 Na koji način još povezujete naše naučnike u Srbiji i dijaspori?

„Ono što bih još htela da napomenem je da je Fond za nauku pokrenuo LinkedIn grupu Nauka bez granica kao platformu za razmenu znanja, iskustava i različitih praksi. Naši naučnici u dijaspori su vrlo raspoloženi da nesebično podele sa naučnicima u Srbiji koje nove prilike se otvaraju u zemljama u kojima žive i rade. Ova grupa na naše veliko zadovoljstvo sada broji već više od hiljadu članova i planiramo naravno da povećavamo broj članova koji učestvuju u grupi i razmenjuju informacije koje su od velikog značaja za razvoj nauke u Srbiji."

 Kako i na koji način mogu da vam se obrate naučnici koji žele da realizuju svoje projekte?

"Naučnici konkurišu na naše programe koji su kompetitivni. Fond za nauku raspisuje javne pozive na koja naučnici konkurišu sa svojim projektima. Projekti prolaze administrativnu proveru i dvostepenu evaluaciju predloga projekata koju vrše inostrani recenzenti. Fond za nauku ima bazu od više od hiljadu stručnjaka iz 60 zemalja sveta i naš zadatak je da obezbedimo objektivnu i nezavisnu evaluaciju predloga projekata kako bi sredstva dobili najkvalitetniji projekti. Ima mnogo kvalitetnih projekata, ali samo najbolji mogu dobiti finansiranje", kaže Natalija Ginić za RTS.

 

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво