Читај ми!

Narodna tradicija kao pretpraznična inspiracija učenika u Cirihu

Narodne nošnje, stari zanati, predmeti, običaji, pesme i priče predstavljaju izazov i podsticaj za učenike koji žele više da saznaju o svojoj otadžbini. Narodna tradicija je neizostavni deo mozaika u planu i programu nastave na srpskom jeziku u inostranstvu.

Ove godine, učitelji Dopunske nastave na srpskom jeziku, Milja Stević i Aleksandar Nikolić, sa svojim učenicima u kantonu Cirih, organizovali su časove izrade suvenira na temu narodne tradicije.

Izgled narodnih nošnji i tradicionalno izrađenih predmeta nisu nepoznanica za veliki broj učenika. Neki od đaka su se upoznali s njima neposrednim učešćem u kulturno-umetničkim društvima u Švajcarskoj, kao i prilikom poseta svojim bakama i dekama u Srbiji.

Praktičnom radu je prethodilo nekoliko časova obrade teme i prikupljanje materijala, predmeta i delova narodne nošnje u saradnji sa roditeljima. Učenici su na časovima imali prilike da putem prezentacija, razgovora i razmene informacija podele svoja iskustva i usvoje nova znanja.

Kao rezime, a u cilju primene naučenog, učenici su dobili priliku da samostalno izrade suvenire koje su poneli svojim kućama. Deca su se većinom opredelila za izradu magneta sa prelepim tradicionalnim motivima. Mnoge male šajkače, opanci, ćilimi, jeleci, liciderska srca, kecelje u obliku suvenira, ukrasili su domove učenika i obradovali roditelje.

Iako je većina učenika odlučila da svoje radove pokloni roditeljima ili braći i sestrama za Novu godinu, bilo je i onih kojima će radovi poslužiti kao „otkup" za Detinjce. Među njima su Nina, Marko i Diana iz porodice Raičić, koji se svake godine samostalno pripremaju za ovaj porodični praznik. Ove godine nisu imali nikakvu dilemu šta će učiniti sa svojim suvenirima u čiju su izradu uložili mnogo truda i ljubavi. Planiraju da ih sačuvaju do praznika u svojoj sobi, a onda da iznenade roditelje možda najlepšim „otkupom" do sada.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво