Читај ми!

Zbirka Irana Muzeja knjige i putovanja obogaćena donacijom ambasade Irana u Beogradu

"Adligat i porodica Lazić rade mnogo važan projekat, ne lokalno, već na svetskom nivou. Mi u Iranu, toga smo svesni i zahvalni smo za Vaše aktivnosti", rekao je ambasador Irana Rašad Hasanput kada je u petak, 17. decembra, na poklon uručio vredne iranske knjige i poštanske marke predsedniku "Adligata" Viktoru Laziću, uključujući skupoceno delo "Istaknuta dela iranske umetnosti".

"Muzej knjige i putovanja Udruženja Adligat predstavlja ceo svet, a u tom svetu, pa samim tim i u muzeju, Iran zauzima značajno mesto, kao jedna od kolevki civilizacije. Vredi podsetiti da se radi o jednoj od najstarijih velikih civilizacija koje postoje u kontinuitetu, sa urbanim naseljima nastalim još pre devet hiljada godina! Sve to je već poznato, ali s obzirom na to da krize, sukobi i politika prečesto preuzimaju celokupan fokus na mnoge zemlje, nije zgoreg podsetiti da bogata istorija, umetnost, arhitektura, poezija i postignuća u nauci, tehnologiji, medicini, filozofiji, inžinjerstvu iranskog naroda zaslužuju daleko više pažnje nego bilo koje moderno političko pitanje, ma kako ono bilo aktuelno", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Najveća zbirka Irana u regionu nalazi se upravo u Muzeju knjige i putovanja u Beogradu, u Udruženja Adligat. Nastala je Lazićevim obilaskom Irana, tako što je lično uspostavljao kontakte sa desetinama institucija i intelektualaca širom ove zemlje.

Diplomate iz iranske ambasade godinama poklanjaju knjige za ovaj projekat, a sada se i ambasador Irana, Nj.E. Rašid Hasanpur dodatno angažovao kako bi učvrstio prijateljstvo između naših naroda na najbolji mogući način - knjigama, kulturom, poezijom, upoznavanjem posetilaca i članova Adligatovih muzeja sa bogatom kulturom njegove zemlje.

Poznati iranski pisci takođe su se uključili u projekat stvaranja iranske zbirke. Jedan od najslavnijih živih pisaca Mahmut Dolat Abadi, kojeg često porede sa našim Dobricom Ćosićem, zbog tematike i načina pisanja, postao je počasni član Adligata i poklonio nekoliko ličnih predmeta za iransku zbirku. Još je iranskih pisaca i umetnika to takođe učinilo, tako da se sad u Adligatu mogu videti pernice slavnih iranskih književnika napravljene od kostiju kamila, ukrašene neverovatnim prizorima, u kojima su smeštene olovke koje su slavni pisci - pojeli! Naime, poznato je da pisci, dok pišu olovkama, vole da ih zagrizu dok razmišljaju.

U Zbirci Irana, koju je sada ambasada Irana dopunila vrednim poklonima, nalazi se više od hiljadu knjiga, nekoliko hiljada poštanskih maraka, kao i zbirka iranskog novca, kao i mnogobrojni vredni predmeti kao što su retka replika Kirovog cilindra i skupocene kutije za knjige sastavljene od više desetina hiljada komadića drveta.

„Ostaje nam da i dalje povezujemo narode svih krajeva planete, da čuvamo prijateljstva i da svakoga dana po nešto novo naučimo o važnim kulturama, a samim tim, i o nama samima", kaže Lazić.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво