Читај ми!

Učenici iz Franfurta na Majni učestvovali u projektu "Bojama kroz ćirilicu"

U skladu sa okolnostima izazvanim pandemijom i uz pridravanje sa epidemioloških mera koje propisuju nadležene institucije, u Frankfurtu na Majni realizovan je projekat "Bojama kroz ćirilicu" na veliko zadovoljstvo učenika kao i izvođača projekta.

U okviru projekta koji je realizovan tokom novmebra 2021. godine, izvedene su tri radionice 6, 13. i 20. novmebra 2021. godine, a izložba radova nastalih za vreme radionoca organizovana je 27. novembra 2021. godine u galeriji Vest-Kunst u Frankfurtu na Majni.

U radionicama je učestvovalo ukupno 44 učesnika koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Projekat Bojama kroz ćirilicu zasnovan je na potrebi negovanja ćiriličnog pisma i kaligrafije. Osim umetničke vrednosti, kaligrafska tehnika ima svoj kulturni i istorijski značaj u srpskoj tradiciji. Ovim projektom učesnici su se upoznali sa osnovima kaligrafije i njenog značaja u srpskoj kulturi. Pored negovanja ćiriličnog pisma, osposobljavanja učenika za primenu jednostavnih kaligrafskih tehnika i razvijanje veštine crtanja ornamenata, projekat je imao za cilj i jačanje veština za učešće u grupnom radu.

Projekat Bojama kroz ćirilicu podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a realizatori projekta su akademski slikari Spomenka Alečković i Sava Bukinac.

Radionice su bile unapred dobro pripremljene preko mreže Dopunske nastave na srpskom jeziku i udruženja srpskih građana u Frankfurtu na Majni, što je omogućilo planiranje aktivnosti u skladu sa ciljevima Projekta. Iz tehničkih i epidemioloških razloga Projektom su realizovane tri radionice sa po 16 učesnika. Na unapred pripremnjenom materijalu učesnici su u vremenskom periodu od dva sata mogli da izraze svoju kreativnost i likovne veštine u skladu sa svojim uzrasnim mogućnostima. Učesnici su veoma zinteresovano i posvećeno učestvovali u radu, što je rezultiralo veoma kreativnim i raznovrsnim likovnim produktima nastalim u grupnom radu učesnika. U toku rada učenici su se upoznali sa izgledom ćiriličnog kaligrafskog pisma i tehnikom ukrašavanja slova ornamentima. Vidljivo je bilo zadovoljstvo kako dece tako i roditelja projektom koji je po prvi put izveden na ovim prostorima.

Nakon održanih radionaca učesnici su imali priliku da promovišu svoje produkte na izložbi koja je otvorena 27. novembra 2021. godine i trajala je do 12. decembra 2021. godine.

U okviru izložbe učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku izveli su kraći program na temu ćiriličnog pisma i kroz recitacije, dramske prikaze i pesmu upotpunili su ovaj događaj. Svi učesnici su dobili kaligrafski ručno ispisane srpske kratke umotvorine (poslovice i izreke) kao uspomenu i podsećanje na učešće u radionicama.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво