Читај ми!

Paspalj: Grčka je moje dragoceno iskustvo

Iako je imao priliku da proputuje svet i živi u nekoliko zemalja, poseban značaj u njegovom životu ima nama bliska i bratska Grčka. Evo kako je doživeo tu zemlju i narod naš proslavljeni košarkaš Žarko Paspalj.

Pripada generaciji sportista zbog kojih je Jugoslavija bila ponosna. Košarku je počeo da igra sa 14 godina, a izuzetan talenat ga ubrzo izbacuje u prvi plan. Jedan je od prvih igrača sa prostora Evrope, koji se našao u čuvenoj NBA ligi.

Nakon NBA lige Žarko odlazi u Grčku i tada počinje njegova odiseja.

Mi volimo da kažemo da su Grci i Srbi bratski narod...koliko smo slični?

"Nismo slični. Bratski narod možda jesmo, pravoslavci smo i jedni i drugi, ali slični nismo. Meni se desila sreća da sam živeo u Grčoj u njihovih 15 najboljih godina, možda od kada postoje...taj ekonomski deo Grčke, u kom je napredovala strahovito, i to se vidi kad izađeš na ulicu", kažePaspalj.

Šta bismo mogli da naučimo od Grka kao naroda?

"Kako treba i kako se drže, kako da vode politiku, imaju prepametne ljude koji su Grčku i održali, Crkvu i to jedno držanje i jasno opredeljenje i ljubav prema svojoj državi. Svi vole Grčku...oni mogu da provedu negde 50 godina a da ne zaborave svoje selo na nekom ostrvu i uvek će težiti da se tamo vrate. I kad bilo šta predstavlja opasnost za zemlju, svi će oni, iz Amerike, Australije i iz bilo kog dela sveta, da se spoje i da brane to što treba da brane. Imaju jasnu pripadnost onome šta su radili toliko vremena i treba da budu ponosni, jer je ta dražava postavila osnove za mnoge stvari, mnoga moderna društva...treba da su ponosni na to...drugačiji su", zaključuje Paspalj.

Jezik se uči u školi, a najlakše se progovori na terenu. Žarko je učio uz prijatelje, igrače, stare filmove, uz muziku...Priča nam da se Grci izuzetno lepo izražavaju, što obogaćuje ličnost i da mu je život u toj helenskoj državi bio jedno dragoceno iskustvo.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво